Przepis
Niecodzienna kompozycja sałatki, wiem. Ale stwierdziłam, że a co tam, trzeba czasem coś urozmaicić, wtedy albo osiągnie się sukces, albo odwrotnie wszystko okaże się klapą. Ja uważam, że taka prezentacja sałatki czyni ją oryginalną już ze względu na sam widok: ) Ale wygląd to nie wszystko, bo przecież najważniejszy jest smak, a smak powiem Wam ma ta sałatka niesamowity. Gruszka świetnie pasuje do wytrawnych dań i absolutnie tu nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest niezbędna. I nawet bez takiej kompozycji dania, sałatka obroni się smakiem, to na pewno; ))
Sałatka z gruszki z roszponką, szynką szwarcwaldzką, pastą z fety i migdałami
3 porcje
składniki:
- 3 pękate gruszki- najlepiej te miękkie żółte lub zielone
- duża garść roszponki
- 100 g fety
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- 5- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- garść migdałów w słupkach
- pieprz
- pół opakowania saszetki oleju Kujawski z czosnkiem
Migdały podprażyć na suchej patelni, aż będą rumiane, odstawić. Fetę rozgnieść i połączyć z jogurtem oraz doprawić pieprzem, całości dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Roszponkę wymieszać z olejem czosnkowym, z szynki odkroić, jeśli jest tłuszcz.
Od gruszki odkroić spód, tak, aby swobodnie stała. Następnie pokroić ją na plastry o grubości ok 0.5 cm. Jeśli są pestki to je wykroić.
Na talerz ułożyć pierwszy plaster gruszki, następnie położyć trochę roszponki i kawałek szynki, przykryć kolejnym plastrem gruszki, posmarowanym pastą z fety, dodać trochę migdałów i roszponkę. Całość przykryć plastrem gruszki i ponownie ułożyć roszponkę i kawałek szynki. Czynności powtarzać do skończenia się plastrów gruszki.
Całość posypać jeszcze migdałami i podawać.
Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie " Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.