W jednej z partii tatara wołowego wykryto bakterie Salmonella spp. - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Poznaj szczegóły.
Bakterie Salmonelli spp. w tatarze wołowym
W jednej partii tatara wołowego dostępnego w sklepach sieci Auchan wykryto niebezpieczną bakterię - Salmonella spp.
Spożycie produktu, w którym jest obecność tej bakterii może prowadzić do salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Tatar wołowy Auchan, 200 g
Numer partii: 2293008
Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023
Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości (28.08.2023) producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru. - czytamy w ogłoszeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Salmonelloza - Czym jest? Jakie daje objawy?
Salmonelloza to choroba zakaźna, spowodowana przez bakterie z rodzaju Salmonella. Najczęściej infekcja następuje po spożyciu zanieczyszczonych produktów spożywczych, takich jak niedogotowane mięso, jajka czy produkty mleczne. Może też być przenoszona przez skażoną wodę i kontakt z zarażonymi zwierzętami.
Objawy salmonellozy zazwyczaj pojawiają się od 6 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie i mogą obejmować
- biegunkę,
- gorączkę,
- nudności,
- wymioty i bóle brzucha.
W większości przypadków objawy są umiarkowane i mijają po kilku dniach bez konieczności leczenia antybiotykami, ale u osób z obniżoną odpornością, małych dzieci i osób starszych choroba może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak odwodnienie czy sepsa, i wymagać hospitalizacji.
Jeżeli podejrzewasz salmonellozę, zaleca się skonsultowanie z lekarzem, który może zlecić badania diagnostyczne i, jeśli to konieczne, zastosować odpowiednie leczenie.