Przepis
Składniki:
2 kg ogórków
0,5 kg marchewki
0,5 kg cebuli
2 łyżki soli
4 ziela angielskie
1 łyżka ziarnek gorczycy
Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie.
Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut.