Przepis
Składniki:
4 kg niedużych pomidorów (czerwonych i żółtych),
1 kg papryki czerwonej,
50 dag cebuli,
3 łyżeczki soli,
5-6 łyżek cukru,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka suszonej bazylii.
Pomidory przekroić na pół, pozbyć się pestek i wrzucić do garnka z grubym dnem. Następnie paprykę pokroić w średnią kostkę i dodać do pomidorów. Cebulę obrać i pokroić w plastry i wrzucić do reszty składników. Wszytko zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wszytko miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy na drobnym sitku, żeby pozbyć się pozostałych skórek i pestek. Staram się robić to dość dokładnie :) Całość znowu zagotowujemy dodając cukier, sól i pieprz, gotujemy do zgęstnienia ok 1,5-2 godzin. Pod koniec dodajemy bazylię. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 3 litrów keczupu :)