Przepis
Domowy ketchup- pikantny
3 słoiczki
składniki:
- 2 kg pomidorów
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 2 goździki
- 1 papryczka pepperoni bez pestek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- opcjonalnie, ale naprawdę warto
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, Cebulę, czosnek i papryczkę pepperoni pokroić bardzo drobno.
W garnku rozgrzać parę łyżek oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zrumienienia, następnie dodać czosnek i pepperoni, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory i gotować pod przykryciem ok 30 minut aż wszystko się rozpadnie. Następnie masę zblendować i przecedzić przez sitko. Uzyskaną pulpę przełożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy oprócz cukru i octu winnego i gotować bez przykrycia kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet winny i gotować całość do zgęstnienia- mniej więcej ok 1.5- 2 godziny. Po tym czasie wyłowić w miarę możliwości wszystkie ziarenka, przełożyć gotowy ketchup do przygotowanych słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowywania i pasteryzowania przetworów znajdziesz tutaj.
Smacznego!