Domowy aromatyczny ketchup

Ewelina
31.08.2014 6:55
Domowy aromatyczny ketchup

Przepis

Domowy ketchup- pikantny

3 słoiczki

składniki:

- 2 kg pomidorów

- 3 duże cebule

- 6 ząbków czosnku

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki octu winnego

- 2 goździki

- 1 papryczka pepperoni bez pestek

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka imbiru

- 5 ziarenek ziela angielskiego

- 5 ziarenek pieprzu

- 1 liść laurowy

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- opcjonalnie, ale naprawdę warto

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, Cebulę, czosnek i papryczkę pepperoni pokroić bardzo drobno.

W garnku rozgrzać parę łyżek oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zrumienienia, następnie dodać czosnek i pepperoni, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory i gotować pod przykryciem ok 30 minut aż wszystko się rozpadnie. Następnie masę zblendować i przecedzić przez sitko. Uzyskaną pulpę przełożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy oprócz cukru i octu winnego i gotować bez przykrycia kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet winny i gotować całość do zgęstnienia- mniej więcej ok 1.5- 2 godziny. Po tym czasie wyłowić w miarę możliwości wszystkie ziarenka, przełożyć gotowy ketchup do przygotowanych słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.

Więcej na temat przygotowywania i pasteryzowania przetworów znajdziesz tutaj.

Smacznego!