Domowy paprykarz

Ewelina
25.08.2014 9:22
Domowy paprykarz

Przepis

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

100g ryżu

3-4 duże marchewki

kawałek selera

2 cebulki

3 łyżki oleju

1,5 dużej czerwonej papryki

1/2 papryczki chili

5 łyżek koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS

2 liście laurowe KAMIS

łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS

łyżeczka papryki słodkiej KAMIS

łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS

Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok 5 minut. Podlewamy 1/2 szkl wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele ang. Dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Do gorących warzyw dodajemy ryż i osączonego z zalewy tuńczyka. Mieszamy i chłodzimy kilka godzin aby smaki się przegryzły.