Składniki
Składniki:
2 żółtka z wysokiej jakości jajek
250 ml oleju
50 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżki musztardy (gładkiej, bez np. ziarenek gorczycy)
łyżka octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Przepis
Dokładnie ucieramy ze sobą żółtka, musztardę i ocet winny. Następnie masę zaczynamy miksować i bardzo powoli dodawać do niej oliwy i oleju. Najlepiej nalewać je z naczynia z "dziubkiem", tak by cały czas móc kontrolować ilość jaką dolewamy. Miksujemy tak długo, aż majonez odpowiednio zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go jeszcze do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Gotowe!
Proste, prawda? I nie zajęło więcej niż 10 minut, a to znacznie krócej niż trwa droga do sklepu i zakupienie gotowego.
Gorąco zachęcam Was do przygotowywania majonezu samodzielnie! Zwłaszcza w nadchodzące święta :)