Wymyślanie coraz to nowych i wykwintnych pomysłów na obiady niejednej osobie spędza sen z powiek. Poza tym, przy intensywnym trybie życia często zależy nam na szybkich, prostych, ale jednocześnie pożywnych i pełnowartościowych posiłkach. Odpowiedzią na te potrzeby są dania jednogarnkowe. Oto kilka propozycji!
Mięsne dania jednogarnkowe – na co warto postawić?
Jednogarnkowe dania do doskonały pomysł na obiad dla osób, które nie mają czasu na gotowanie lub po prostu nie lubią tego robić. Dodatkową zaletą takich posiłków jest ograniczona liczba naczyń do zmywania. Poza tym jednogarnkowe propozycje to przeważnie ciepłe posiłki, pełne różnorodnych smaków. Dlatego też wiele z nich wpisuje się w miano tzw. comfort food, czyli jedzenia, które jest nieco nostalgiczne – przypomina o czasach dzieciństwa lub po prostu poprawia humor. Co można do niego zaliczyć?
Jedną z propozycji na smaczne i pożywne danie jednogarnkowe jest strogonow z ogórkiem kiszonym. To danie pochodzi z kuchni rosyjsko-francuskiej. Jego podstawą jest dobrej jakości wołowina w postaci polędwicy. Łączy się ją z różnymi warzywami i dusi w sosie pomidorowym.
Innym jednogarnkowym daniem jest indyjskie curry. Najczęściej przyrządza się je z kurczakiem i podaje z ryżem. Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie risotto lub kaszotto z mięsem i warzywami. Dużo inspiracji do dań jednogarnkowych można również znaleźć w naszej rodzimej kuchni. Wlicza się do nich bigos, gulasz (choć jemu trzeba przyznać węgierskie korzenie), gołąbki oraz leczo. Z kolei fanom kuchni meksykańskiej można polecić przygotowanie chili con carne, czyli mielone mięso wołowe lub wieprzowe duszone w sosie pomidorowym z warzywami, takimi jak kukurydza czy fasola.
Dania jednogarnkowe w wersji wegetariańskiej
Posiłki typu comfort food można również przygotować w wersji bez mięsa. Będą one równie pyszne i pełnowartościowe. Osobom, które chciałyby ugotować strogonow w wersji wegetariańskiej, polecamy zamianę mięsa wołowego na boczniaki. Warto je przygotować w podobnej marynacie. W prosty sposób można przyrządzić również risotto lub kaszotto, usuwając po prostu z listy składników mięso.
Dobrą propozycją na jednogarnkowe danie w wersji wege jest curry z ciecierzycą lub tofu i warzywami (np. dynią czy batatami). Warto również pokusić się o przyrządzenie gulaszu z soczewicą – jest to podobne danie do indyjskiej potrawy o nazwie dal, tylko z dodatkiem ziemniaków. Poza tym kuchnia indyjska jest bogatym źródłem inspiracji do jednogarnkowych dań w wersji bezmięsnej – warto więc od czasu do czasu zajrzeć do przykładowych przepisów.
W stylu wegetariańskim można również przyrządzić polskie comfort food, czyli np. leczo z warzywami. Idealnymi daniami jednogarnkowymi są również wszelkiego rodzaju zupy – czy to na bulionie warzywnym, czy mięsnym.
Jednogarnkowe danie to idealna propozycja na szybki i pełnowartościowy obiad. Można go przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej – w zależności od indywidualnych upodobań.