Śledzie, czyli jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole przygotowujemy na wiele sposób. Właśnie od tego, między innymi, zależy okres, przez jaki możemy przechowywać śledzia w lodówce po świętach. Co zrobić, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość?
Ze względu na fakt, że śledzie przygotowane różnymi metodami są jedną z najbardziej popularnych przekąsek w Polsce podczas świąt Bożego Narodzenia, po okresie świątecznym sporo tej przekąski zostaje w lodówce. Za kilka dni jest jednak Sylwester i zamiast wyrzucać niezjedzonego śledzia, warto specjalnie go przechowywać, aby dotrwał do kolejnej imprezy.
Śledzie ze sklepu
Jeśli kupiliście śledzie w occie, oleju lub w śmietanie i słoik jeszcze nie jest otwarty - wystarczy sprawdzić datę ważności na opakowaniu. Jeśli jednak w międzyczasie otworzyliście śledzie, należy je zjeść w ciągu kilku od otwarcia słoika.
Inaczej jest w przypadku zakupu śledzi w oleju na wagę. Wtedy czas ich przydatności do spożycia redukuje się do tygodnia. Nie wiadomo bowiem, ile czasu śledzie leżały w sklepie, zanim je kupiliśmy.
Samodzielnie przygotowane śledzie
Przygotowując śledzie samodzielnie powinniśmy pamiętać o wcześniejszych sparzeniu cebuli. Dodanie surowej cebuli do zalewy sprawi bowiem, że śledzie szybko się zepsują, ponieważ cebula jest warzywem, które szybko traci swoją świeżość.
Śledzie w oleju lub w occie, które są szczelnie zamknięte w słoiku lub innym szklanym pojemniku nadają się do spożycia jeszcze przed dwa tygodnie od momentu przygotowania. Śledzie po otwarciu słoika mogą postać jeszcze tylko dwa dni.
Śledzie w śmietanie, które też powinny być przechowywane w szklanym, szczelnie zamykanym pojemniku, mają jednak nieco krótszy termin spożycia. Śmietana bowiem psuje się o wiele szybciej. Mimo to, dobrze przechowywane śledzie w śmietanie będą świeże około tygodnia od momentu przygotowania.
Jeśli chcemy, aby śledzie jak najdłużej zachowały swoją świeżość, musimy przechowywać je w szklanym, szczelnym pojemniku. Ryby nigdy nie przechowujemy w plastikowych pojemnikach - szybciej się psują i przechodzą nieprzyjemnym zapachem.
Szklane pojemniki ze śledziami muszą być przechowywane w lodówce.