Świąteczny catering: Czy to się opłaca?

Martyna P.
Dieta i żywienie
19.12.2022 9:54
Świąteczny catering: Czy to się opłaca?

Obecnie restauratorzy obserwują większe zainteresowanie świątecznym cateringiem. Zapewne związane jest to z chęcią zagospodarowania większej ilości czasu na odpoczynek i wspólne chwile z bliskimi, gdyż przedświąteczne gotowanie jest niezwykle czasochłonne. Ze względu na drożyznę w sklepach może okazać się także, że zamówienie większej ilości porcji cateringu będzie bardziej ekonomiczne. Co wychodzi taniej? Catering, czy samodzielne gotowanie?

 

Przedświąteczne przygotowanie potraw i wypieków jest bardzo pracochłonne i zajmuje sporo czasu. Oczywiście należy także wziąć pod uwagę wykonywanie listy zakupów, wizyty w sklepie oraz sprzątanie kuchni po gotowaniu. Ponadto wiele gospodyń gotuje pod presją, gdyż serwuje swoje dania całej rodzinie. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na zakup świątecznego cateringu.

Ponadto ceny żywności są niezwykle wysokie. Przypomnijmy, że dane z listopada 2022 r. wskazują, że produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe podrożały o 22,3%.

 

Ile kosztuje świąteczny catering? Czy to się opłaca?

Okazuje się, że zamówienie świątecznego cateringu może być bardziej ekonomiczne niż samodzielne przygotowanie potraw.

Przede wszystkim podczas samodzielnego przygotowania posiłków łatwo o przeszacowanie. Bardzo często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, które później się marnuje.

Catering świąteczny pozwala na precyzyjne obliczenie gramatury danej potrawy w przeliczeniu na ilość osób.

Tadeusz Müller, kucharz i restaurator w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle podkreśla, że za około 400 złotych jesteśmy w stanie zapełnić potrawami wigilijny cały stół. Natomiast przygotowując wigilijną wieczerzę samodzielnie możemy wydać około 1000 złotych, a wiele rzeczy trafi po świętach do kosza.

Mężczyzna oznajmia, że ceny pierogów wahają się miedzy 35-40 złotych za kilogram, a cena bigosu to koszt około 50 złotych za kilogram.

 

Zdjęcie Świąteczny catering: Czy to się opłaca? #1

Oto uśrednione ceny świątecznego cateringu w polskich restauracjach:

  • Ryba po grecku około 70 złotych za kilogram;
  • Dania ze śledzi – 40-50 złotych za kilogram;
  • Pierogi z różnym nadzieniem - 35 - 50 złotych za kilogram;
  • Karp – 135 złotych za kilogram (około 10 porcji);
  • Krokiety – 4-5 złotych za sztukę;
  • Barszcz czerwony – około 35 złotych za litr;
  • Sałatka jarzynowa – 45-55 złotych za 10 porcji;
  • Karkówka, kaczka, kurczak oraz wieprzowina to koszt około 120-130 złotych za kilogram;
  • Świąteczne ciasta – 35-55 złotych za kilogram.

 

Oczywiście przy podejmowaniu decyzji o zamówieniu świątecznego cateringu należy kierować się możliwością zyskania większej ilości czasu dla siebie i bliskich oraz zredukowaniem ilości wyrzucanego jedzenia.

Catering świąteczny z dostawą do domu to gwarancja Wigilii bez stresu, bez nadmiernego obciążenia obowiązkami, które zwykle spadają na jedną osobę.