Jak wybrać dobre mandarynki?

Justyna
Dieta i żywienie
05.12.2022 19:24
Jak wybrać dobre mandarynki?

Mandarynki uwielbiają niemal wszyscy – są słodkie, soczyste, a ich intensywny zapach nieodmiennie przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Jednak wybór tych, które będą odpowiednie jest nie lada wyzwaniem.

Odmiany mandarynek

Te małe cytrusowe owoce zbiorczo nazywamy mandarynkami, co nie do końca jest słuszne. By móc wybrać smaczne i słodkie owoce, warto wiedzieć, czym się różnią poszczególne odmiany.

Tangela jest krzyżówką mandarynki z grejpfrutem. W dodatku jest soczysta jak żadna z pozostałych odmian.

Klementynka to połączenie pomarańczy z mandarynką. Charakteryzuje się tym, że jest najmniejsza spośród innych gatunków i zawiera niewiele pestek.

Tangerynka jest duża, ma czerwonawy miąższ i cienką, również czerwonawą skórkę. Ta odmiana zawiera dużo pestek i bywa cierpka w smaku.

Zdjęcie Po czym poznać dobre mandarynki? Przekonaj się na co zwrócić uwagę! #1

Plusy jedzenia mandarynek

Jedzenie mandarynek to dobry pomysł nie tylko ze względu na klimat, jaki tworzą. Wystarczą dwie mandarynki, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Jako jedyne z owoców cytrusowych zawierają nobiletynę. To składnik, który pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy, a do tego jest skuteczny w zwalczaniu otyłości.

Mandarynki to drugie, po grejpfrutach, owoce z największą zawartością witaminy A. Odpowiada ona za mocne zęby i kości, jest ważna w okresie wzrostu u dzieci i chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Czym kierować się podczas zakupów?

Nie ma więc wątpliwości co do tego, że warto jeść mandarynki. Pozostaje jednak pytanie, jak wybrać te najsmaczniejsze? Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, autorka instagramowego profilu „Czytamy etykiety". Jej zdaniem należy zwrócić uwagę przede wszystkim na te trzy sprawy:

Wielkość i ciężar — najlepiej wybierać ciężkie, lecz małe lub co najwyżej średnie owoce

Twardość — zbyt twarda skórka oznacza, że mandarynka może być już nieświeża — powinna być miękka i przylegająca do owocu

Miejsce po ogonku — powinno być białe, a nie ciemne

Ważne mycie skórki

Od najmłodszych lat uczy się nas, by dokładnie umyć przed zjedzeniem każdy owoc czy warzywo. Warto pamiętać, że także na skórce może znajdować się wiele zanieczyszczeń, które wywołują między innymi alergie. Dlatego nawet jej obieranie przed spożyciem owocu nie zwalnia nas z konieczności wcześniejszego umycia.

Zdjęcie Po czym poznać dobre mandarynki? Przekonaj się na co zwrócić uwagę! #2