Wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych sieć restauracji, której lokale można spotkać w wielu miejscach na świecie, niebawem zawita do Polski. O jakim globalnym potentacie mowa?
Popeyes w Polsce
Choć sieć Popeyes wywodzi się z USA, jej restauracje znajdują się na całym świecie, m.in. w Indiach, Japonii, Portoryko oraz Wietnamie. Spółka zależna firmy Restaurant Brands ma na całym świecie ponad 3800 lokali, jest obecna w 30 krajach i działa na zasadzie franczyzy. W Europie lokale Popeyes działają m.in. w Wielkiej Brytanii, Rumunii, Hiszpanii i Szwajcarii. Teraz pora na podbój Europy Środkowo-Wschodniej.
W mediach społecznościowych pojawiły się już polskie profile sieci Popeyes. W Polsce pierwsze lokale mają pojawić się w 2023 roku, natomiast siedziba firmy znajduje się we Wrocławiu.. W planach jest otwarcie 600 restauracji w Polsce i Czechach w ciągu 10 najbliższych lat.
Kultowa marka
Za uruchomienie restauracji odpowiadają Restaurant Brands International i McWin, które obsługują również lokale Burger King w regionie. Szefem marketingu w Polsce i Czechach został, zarządzający w ciągu ostatnich 6 lat marketingiem sieci Pasibus, Jakub Aleksandrowicz. David Shear, prezes International Restaurant Brands International Inc., spółki macierzystej Burger King i Popeyes, mówił:
„Cieszymy się, że osiągnęliśmy ten kamień milowy z McWin i jesteśmy przekonani, że ich duże doświadczenie w rozwijaniu biznesu przełoży się na udaną ekspansję naszych kultowych marek w Europie Wschodniej".
Kuchnia z amerykańskiej Luizjany
Wywodząca się z amerykańskiej Luizjany sieć Popeyes Louisiana Kitchen powstała w 1972 roku w Nowym Orleanie. Popeyes wyróżnia się wyjątkowym menu w stylu nowoorleańskim, obejmującym pikantnego kurczaka, polędwiczki z kurczaka, smażone krewetki i inne regionalne produkty.
Polscy miłośnicy kurczaków już wkrótce będą mogli skosztować znanych na całym świecie produktów Popeyes, w tym popisowej kanapki Chicken Sandwich, oraz wielu innych. Popeyes korzysta z tej samej receptury od prawie 50 lat. Słynny smażony kurczak jest marynowany przez co najmniej 12 godzin, formowany i panierowany ręcznie, a następnie wolno przyrządzany do perfekcji przy użyciu zastrzeżonej techniki kulinarnej.