Kapuśniak z młodej kapusty

Ewelina
12.06.2014 16:03
Kapuśniak z młodej kapusty

Przepis

Kapuśniak z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustę. Jest słodka, świeża, o pięknym zielonym kolorze. W tym roku 'kapuściany' sezon otwieramy zupą. Kapuśniak - pełen warzyw, o mocnym smaku i aromacie koperku. Po prostu pycha!

Jeżeli macie ochotę na wersję bezmięsną, warzywa możecie obsmażyć na maśle lub oliwie.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

1/2 główki młodej kapusty

300 g ulubionej kiełbasy (nie zbyt tłustej)

1 cebula

3 marchewki

1 pietruszka

1/4 małego korzenia selera

5-6 małych ziemniaków

3 liście laurowe

sól, pieprz

świeży koperek

Wszystkie warzywa obrać i umyć. Połówkę kapusty pokroić w paski, a następnie w kwadraty. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę (cebulę w małą, ziemniaki w dużą).

Do garnka z grubym dnem (lub na patelnię) wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zarumienić. Do kiełbasy dodać cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć, mieszając co jakiś czas, do czasu aż poczujemy intensywny aromat warzyw.

Na koniec dodać kapustę i zalać wszystko wodą - tak, aby przykryć warzywa. Dodać liście laurowe i wymieszać. Gotować na małym ogniu, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec dodać pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)