Przepis
Kapuśniak z młodej kapusty
Uwielbiam młodą kapustę. Jest słodka, świeża, o pięknym zielonym kolorze. W tym roku 'kapuściany' sezon otwieramy zupą. Kapuśniak - pełen warzyw, o mocnym smaku i aromacie koperku. Po prostu pycha!
Jeżeli macie ochotę na wersję bezmięsną, warzywa możecie obsmażyć na maśle lub oliwie.
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
300 g ulubionej kiełbasy (nie zbyt tłustej)
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 małego korzenia selera
5-6 małych ziemniaków
3 liście laurowe
sól, pieprz
świeży koperek
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Połówkę kapusty pokroić w paski, a następnie w kwadraty. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę (cebulę w małą, ziemniaki w dużą).
Do garnka z grubym dnem (lub na patelnię) wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zarumienić. Do kiełbasy dodać cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć, mieszając co jakiś czas, do czasu aż poczujemy intensywny aromat warzyw.
Na koniec dodać kapustę i zalać wszystko wodą - tak, aby przykryć warzywa. Dodać liście laurowe i wymieszać. Gotować na małym ogniu, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)