Znana z wegańskiego radykalizmu eurodeputowana Sylwia Spurek ma nowy pomysł. Tym razem chce zmian w programie „Szklanka mleka" w szkole oraz w funkcjonowaniu barów mlecznych.
Promocja wegańskiej diety
Sylwia Spurek jest europosłanką z Grupy Zielonych w Parlamencie Europejskim i od lat działa na rzecz zwierząt i promuje dietę wegańską. Nie ukrywa, że jest weganką i chciałaby, aby jak najwięcej osób porzuciło mięso oraz produkty spożywcze pochodzące od zwierząt. Walczy również z reklamowaniem mięsa, mleka i jego przetworów. W rozmowie z „Super Expressem" przekazała, że chce pokazać wszystkim partiom politycznym, że sektor hodowlany to tykająca bomba, i społeczna, i środowiskowa. Powiedziała również:
„Ale musimy też skończyć z promocją mięsa, mleka, jaj za publiczne pieniądze. Do likwidacji są fundusze promocji takich produktów, do likwidacji jest też program „Szklanka mleka" w szkole, ale również bary mleczne w obecnej formule”.
W zamian europosłanka Spurek proponuje dopłaty do barów wegańskich, które oferują zdrową i etyczną żywność.
Dotacje państwa na bary mleczne
Bary mleczne niegdyś były stałym elementem gastronomicznej rzeczywistości w PRL. Ale i dziś cieszą się dużą popularnością wśród mieszkańców polskich miast.
Są one dofinansowywane przez państwo. Wiosną rząd usłyszał dramatyczne wołanie o pomoc zarządców barów, którzy wskazywali na drożyznę, i postanowił podnieść dotacje do posiłków sprzedawanych w tych miejscach.
Wcześniej z dofinansowania do posiłków w wysokości 40 proc. mogły skorzystać te bary mleczne, które stosują narzut w wysokości do 56 proc. wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków. Ministerstwo Finansów zdecydowało się obniżyć narzut z 56 proc. do 45 proc.
Program „Szklanka mleka”
Dzięki programowi „Szklanka mleka" dzieci i młodzież uczęszczająca do przedszkoli i szkół mogą otrzymywać produkty mleczne po niższej cenie. Program ten jest szansą zarówno dla dzieci szkół podstawowych, które mogą otrzymywać bezpłatnie owoce i warzywa jak również dla producentów, którzy mogą sprzedać swoje produkty.
Program ma promować zdrowe odżywianie poprzez zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i jego przetworów.