Nowy cukier na półkach w Biedronce. Jego cena może zaskoczyć!

Justyna
Newsy
10.11.2022 20:26
Nowy cukier na półkach w Biedronce. Jego cena może zaskoczyć!

Za kilogram tradycyjnego białego cukru od polskiego producenta zapłacimy dziś w niektórych sklepach sieci Biedronka prawie 7 zł. Pojawiła się jednak dla niego alternatywa. Ile należy zapłacić za ten nowy produkt?

Wzrost cen cukru

Jeszcze rok temu cena zwykłego białego cukru w większości sklepów nie przekraczała 3 zł. W ciągu ostatnich 12 miesięcy wzrosła jednak ponad dwukrotnie.

Kryzys cukrowy już za nami, jednak jego ceny na pewno nie spadną. Pocieszeniem mogą być prognozy analityków, którzy twierdzą, że stawka ta nie wzrośnie w najbliższym czasie.

Cukier trzcinowy alternatywą

Do wybranych sklepów sieci Biedronka trafił niedawno cukier trzcinowy rafinowany (biały) portugalskiej firmy Sidul, która należy do amerykańskiego koncernu ASR Group. Spółka Jeronimo Martins Polska, operator sklepów Biedronka, należy do portugalskiej grupy Jeronimo Martins, dlatego pojawienie się produktu z Portugalii nie jest niczym zaskakującym dla klientów tej sieci dyskontów.

Za kilogram tego produktu zapłacimy 5,99 zł a to oznacza, że jest o 50 groszy tańszy niż nasz rodzimy wyrób. Chociaż Polacy zdecydowanie wolą tradycyjne produkty, to portugalski cukier trzcinowy szybko znika z półek Biedronki. I niestety w najbliższym czasie najprawdopodobniej szybko tam nie wróci. Zgodnie z deklaracjami sieci, kolejne dostawy cukru z Portugalii nie są aktualnie przewidywane.

Przejściowe rozwiązanie

Do informacji o nowym produkcie odniosła się sama Biedronka. Adrian Petruk, kupiec odpowiedzialny m.in. za cukier dostarczany do sieci sklepów, w rozmowie z portalem wiadomoscihandlowe.pl wyjaśniał:

„Robimy wszystko, aby nasi klienci mogli stale sięgać po niezbędne produkty podstawowej potrzeby. Cukier trzcinowy z Portugalii trafił do sklepów sieci w okresie przejściowych komplikacji związanych z dostępnością cukru białego”.

Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce nie widzi zagrożenia wynikającego z importu tego towaru z uwagi na wysokie koszty transportu. Tłumaczył:

„Do tego dochodzą normy jakościowe, które obowiązują w Unii Europejskiej. Cukier trzcinowy w nieznacznych ilościach był i będzie na naszym rynku, ale nie wydaje mi się, aby wzrost cen cukru białego z buraków cukrowych wiązał się ze szczególnie dużymi wzrostami sprzedaży cukru trzcinowego”.