ETON MESS

Krzysztof
Przepisy
21.08.2014 7:00
ETON MESS

Przepis

Składniki:

truskawki

pokruszone bezy

200ml śmietany kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

dla miłośników bardzo słodkiej wersji: łyżka cukru pudru do posypania truskawek

Wykonanie:

Bezy kruszymy. Truskawki kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie podgrzewamy. Ja w mojej wersji po prostu kroję truskawki na kawałki i nie posypuję już cukrem, gdyż dla mnie jest on i tak bardzo słodki. Więc nawet lekko kwaskowe truskawki przełamują słodycz bezy i śmietany.Truskawki odstawiam na bok, aby puściły sok. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder. Fajnym pomysłem (podpowiedzianym mi przez mamę) jest dosypanie podczas ubijania śmietany połowy opakowania galaretki truskawkowej (suchej). Śmietanka zyskuje wtedy lekko różowy kolor i lekko truskawkowy smak. Oczywiście pomijamy już wtedy cukier puder. W dowolnym naczyniu układamy warstwowo truskawki wraz z sokiem, pokruszone bezy i śmietanę. Możemy równie dobrze wymieszać wszystkie składniki w misce i nałożyć do salaterek.

Jak bałagan - to bałagan :))