Przepis
SzpinakoweLOVE
Dla wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy!
Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść.
Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten.
Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota!
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
100g fileta z piersi kurczaka
40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
250g szpinaku(użyłam mrożonego)
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
1 duży ząbek czosnku
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
liść laurowy
ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić
Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia
Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę
Dusić przez około 10 minut pod przykryciem
Dodać odcedzony makaron oraz ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka
Na koniec dodać jogurt naturalny
Smacznego!;)