Przepis
Skład.
15 dag mąki orkiszowej
15 dag mąki pszennej
400 ml jogurtu naturalnego (około 2 szklanki)
3 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka borówek
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy rózgą z jogurtem, cukrem trzcinowym, olejem i szczyptą soli. Następnie dodajemy do masy przesiane przez sito mąki, a także sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Na koniec wsypujemy borówki, mieszamy.
Placuszki smażymy na teflonowej patelni (najlepiej na suchej, lub z minimalną ilością oleju).
Jak PODAWAĆ?
Usmażone pancakes podajemy ze świeżymi borówkami, bardzo smaczne są także polane miodem.