Orkiszowe pancakes z borówkami

Krzysztof
Przepisy
21.08.2014 6:58
Orkiszowe pancakes z borówkami

Przepis

Skład.

15 dag mąki orkiszowej

15 dag mąki pszennej

400 ml jogurtu naturalnego (około 2 szklanki)

3 łyżki cukru trzcinowego

5 łyżek oleju

2 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka borówek

Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy rózgą z jogurtem, cukrem trzcinowym, olejem i szczyptą soli. Następnie dodajemy do masy przesiane przez sito mąki, a także sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.

Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Na koniec wsypujemy borówki, mieszamy.

Placuszki smażymy na teflonowej patelni (najlepiej na suchej, lub z minimalną ilością oleju).

Jak PODAWAĆ?

Usmażone pancakes podajemy ze świeżymi borówkami, bardzo smaczne są także polane miodem.