- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
-makaron spagetti,
-jedna pierś z kurczaka,
-przyprawa do kurczaka,
-szpinak, świeży lub mrożony (ja użyłam mrożonego, rozdrobnionego z Hortexu),
-duży ząbek czosnku,
-łyżka masła,
-jedno jajko,
-łyżka śmietany,
-łyżka mleka,
-4 łyżki mąki
-sól i pieprz,
-200 g sera feta.
Przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy żeby mięso się zamarynowało.
W małym garnku rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szpinak. Jeśli mrożony, do momentu rozpuszczenia. Jeśli świeży, to wcześniej płuczemy go w letniej wodzie i przelewamy wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka z czosnkiem i czekamy aż odparuje woda (gotujemy na małym ogniu).
W czasie gotowania się szpinaku, do miski wbijamy całe jajko, dodajemy mąkę, mleko i śmietanę. Mieszamy wszystko razem i przelewamy do odparowanego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę ser feta, do momentu zarumienienia.
Wykładamy na talerz ugotowany makaron, sos szpinakowy, kurczaka i fetę.