Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Agnieszka
Obiad
31.01.2016 17:30
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

-makaron spagetti,

-jedna pierś z kurczaka,

-przyprawa do kurczaka,

-szpinak, świeży lub mrożony (ja użyłam mrożonego, rozdrobnionego z Hortexu),

-duży ząbek czosnku,

-łyżka masła,

-jedno jajko,

-łyżka śmietany,

-łyżka mleka,

-4 łyżki mąki

-sól i pieprz,

-200 g sera feta.

Przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy żeby mięso się zamarynowało.

W małym garnku rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szpinak. Jeśli mrożony, do momentu rozpuszczenia. Jeśli świeży, to wcześniej płuczemy go w letniej wodzie i przelewamy wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka z czosnkiem i czekamy aż odparuje woda (gotujemy na małym ogniu).

W czasie gotowania się szpinaku, do miski wbijamy całe jajko, dodajemy mąkę, mleko i śmietanę. Mieszamy wszystko razem i przelewamy do odparowanego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę ser feta, do momentu zarumienienia.

Wykładamy na talerz ugotowany makaron, sos szpinakowy, kurczaka i fetę.