Ciasto strasburskie.

Ciasta
17.08.2022 10:04
Ciasto strasburskie.

Słodka Składniki: Ciasto: 125 g. masła 200 g. mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru 1 jajko Masa serowa: 250 g. twarogu 3/4 szklanki śmietanki 30 % 1 budyń waniliowy, lub śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: kilka sztuk moreli (u mnie wyszło 5 większych) cukier do wsypania, do każdej połówki moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę i cukier wsypać do miski. Po upieczeniu zostawić ciasto na godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystudzenia. Gotową masę serową przełożyć na surowe ciasto. Następnie rozwałkować podsypując mąką na koło, trochę większe od tortownicy. Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka(białka wbić do osobnej miski). Połówki moreli ułożyć na wierzchu ciasta. Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 50 minut. Ciasto kruche ma idealne proporcje, bardzo dobrze się zagniata. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i jajko. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2022/08/ciasto-strasburskie.html