Składniki: 1/2 szklanki ciepłej wody 20 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 3/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej 500 g. mąki pszennej 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże wkruszyć do wody. Na koniec dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9, lub 10 części i uformować bułeczki. Zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. Odstawić na 10 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2022/08/buki-pszenne-na-kefirze.html