Sycylijskie brioszki - "brioche col tuppo"

Magda

Desery

20.07.2022 10:06

Sycylijskie brioszki - "brioche col tuppo"

„Brioche col tuppo” to jeden z najbardziej znanych sycylijskich specjałów o miękkiej, delikatnej konsystencji i niepowtarzalnym zapachu. Jest to słodka brioszka śniadaniowa, którą można zjeść z klasyczną granitą lub przekroić na pół i nadziewać lodami. Nazwa brioszki wywodzi się od jej kształtu, który przypomina tradycyjny niski chignon noszony przez sycylijskie kobiety, w regionalnym dialekcie nazywany „tuppo”. Sycylijskie brioszki to prawdziwa uczta dla podniebienia i przy odrobinie cierpliwości można przygotować je również w domu i poczuć się jak na sycylijskich wakacjach. Serdecznie polecam!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/sycylijskie-brioszki/