Przepis
Składniki:
5 ziemniaków
1,5 l bulionu
2 marchewki
0,5 małego selera
4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych)
100 g wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
koperek
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.