Wiedeńska zupa ziemniaczana

Ewelina
Zupy
18.08.2014 9:42
Wiedeńska zupa ziemniaczana

Przepis

Składniki:

5 ziemniaków

1,5 l bulionu

2 marchewki

0,5 małego selera

4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych)

100 g wędzonego boczku

2 cebule

2 łyżki masła

2 łyżki śmietany 18%

1 ząbek czosnku

szczypta majeranku

koperek

sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną