Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krzysztof
18.08.2014 8:24
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Przepis

Składniki:

80 dag cukinii,

2 duże marchewki,

2 jajka,

4 czubate łyżki mąki pszennej,

sól, pieprz.

Sos czosnkowy:

5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,

1 ząbek czosnku,

1 łyżka majonezu,

pieprz, sól.

Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano.