Najlepsza salatka z brokułem, boczkiem i pestkami.

Krzysztof
Fit
24.09.2014 8:25
Najlepsza salatka z brokułem, boczkiem i pestkami.

Przepis

Składniki:

główka brokułu

300 g wędzonego boczku

100 g pestek słonecznika

100 g pestek dyni

1 czerwona cebula

Sos:

2 łyżki octu winnego

2 łyżki cukru

5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez 5 minut, studzimy. Boczek kroimy na drobną kosteczkę i obsmażamy na patelni bez tłuszczu, obsmażamy na chrupiące skwareczki, studzimy. Pestki prażymy na patelni przez 3 minuty. Cebulę kroimy na kosteczkę i łączymy w misce z pozostałymi produktami. W garnuszku podgrzewamy ocet z cukrem, jak się zagotuję wyłączamy i ostudzamy - powoli łączymy bazę z majonezem. Gotowy sos łączymy z produktami w misce.