Co warto spróbować w Chorwacji? 10 najważniejszych potraw

Katarzyna
Styl życia
30.05.2022 21:29
Co warto spróbować w Chorwacji? 10 najważniejszych potraw

Wakacje za pasem, a jeśli planujesz wyjazd do Chorwacji, to musisz spróbować poniższych potraw!

Chorwacja słynie z pysznych wędlin, świeżych ryb oraz owoców morza. Jadąc tam na wakacje, warto spróbować tamtejszej kuchni i rozsmakować się w śródziemnomorskich potrawach. Sprawdź, co warto spróbować, będąc na wakacjach w Chorwacji!

1) Czarne risotto

Jednym z najpopularniejszych dań w Chorwacji jest czarne risotto, które oryginalnie nazywa się crni rizot. Risotto swój czarny kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy, który nie ma smaku, a nadaje tylko kolor. Na czarne risotto składa się również czosnek, oliwa, wino oraz ryby. Danie to niestety brudzi zęby i zabarwia je chwilowo na ciemny odcień.

Zdjęcie Co warto spróbować w Chorwacji? 10 najważniejszych potraw #1

2) Fritule

Fritule to przekąska, która jest podawana na podwieczorek lub deser. Są to małe pączki, które są nadziewane rumem i rodzynkami, a coraz częściej można spotkać nadzienie w również w postaci czekoladowego sosu. Danie to jest na przykład obowiązkową potrawą na stole wigilijnym.

3) Fuzi

Fuzi to natomiast to kolejne danie, które warto spróbować w Chorwacji. Jest to makaron, który wygląda jak małe kwadraciki zawinięte w formę pióra. Najczęściej podaje się go z gulaszem z dziczyzny lub jagnięciny. Danie to jest dostępne w menu restauracji w całym kraju, a więc nie ma problemu z jego dostępnością.

4) Peka

Peka to chorwackie danie, które składa się z gotowanych warzyw, mięsa lub owoców morza oraz ziemniaków. Wszystko jest przyprawione solą, olejem oraz przyprawami. Niestety czas oczekiwania na to danie może wynieść nawet kilka godzin, jednak jego smak jest bardzo aromatyczny. Przygotowanie tej potrawy trwa tak długo, ponieważ robi się je w specjalnym naczyniu, a później przykrywa żarem, dzięki któremu potrawa parzy się, aż warzywa stają się miękkie.

5) Prsut

Prsut to natomiast odmiana chorwackiej szynki, która jest suszona na słońcu oraz wietrze. Szynka ta jest lekko słodka, ponieważ przy jej przygotowywaniu używa się małej ilości soli. Można ją smakowo porównać do szynki parmeńskiej. Prust jest podawany jako osobna przekąska lub jako dodatek do kanapek czy sałatkę.

Zdjęcie Co warto spróbować w Chorwacji? 10 najważniejszych potraw #2

6) Pasticada

Pasticady danie mięsne, które warto spróbować. Składa się ona z gulaszu z mięsa wołowego, do którego dodaje się śliwki, figi, pigwy oraz bekon. Według oryginalnego przepisu mięso marynuje się kilka dni wcześniej, aby przeszło przyprawami. Danie to jednak w Chorwacji przygotowuje się tylko na wyjątkowe okazje.

7) Sałatka z ośmiornicy

Jedną z najbardziej znanych sałatek w Chorwacji jest sałatka z ośmiornicy. W sałatce tej znajdują się również kapary, pietruszka, oliwa z oliwek i cebula. Ośmiornica w sałatce jest delikatna i miękka, a najlepiej serwować ją z winem lub rakkiją.

8) Rakija

Rakija to jednej z najpopularniejszych alkoholi w Chorwacji. Wytwarzają ją zarówno osoby prywatne, jak i restauratorzy. Najczęściej ma śliwkowy smak i zawiera od 40% do nawet 60% alkoholu. Napój ten powstaje na podstawie sfermentowanych owoców i najczęściej pije się go jako aperitif.

Zdjęcie Co warto spróbować w Chorwacji? 10 najważniejszych potraw #3

9) Brudet

Brudet to danie, które zawiera bardzo dużo owoców morza, które są świeże. Najlepiej więc jadać je na wybrzeżu, ponieważ znajdują się tam również takie owoce morza, jak tuńczyk, małże czy langustynki. Brudet to gulasz rybny, który składa się m.in. ze słodkawego sosu pomidorowo-cebulowego. Można do niego dodać również rukolę i świeże warzywa.

10) Manestra

Manestra to chorwacka zupa warzywna, która będzie idealnym daniem dla wegetarian. W zależności od regionu Chorwacji można w niej znaleźć różne rodzaje warzyw, takie jak fasola, kukurydza czy ziemniaki. W Chorwacji manestę jada się przeważnie na lunch.