Uwielbiamy smak szparagów i cenimy ich właściwości prozdrowotne. Jednak ich jedzenie ma także nieprzyjemny efekt uboczny. Szacuje się, że odczuwa go około 22% populacji ludzkiej. Sprawdź czy jesteś wśród nich.
Szparagi to warzywa o charakterystycznym kształcie, występujące najczęściej w kolorze białym i zielonym, chociaż można spotkać się także z odmianą fioletową, fioletowo-niebieską i różową. Są cenione ze względu na walory smakowe, wysoką wartość odżywczą, ale także właściwości lecznicze. Uprawiane są od ponad 2000 lat i do dziś wielu nie wyobraża sobie bez nich wiosennego obiadu.
Wartości odżywcze szparagów
Bogate w składniki bioaktywne są wszystkie odmiany szparagów, chociaż minimalnie króluje nad nimi szparag zielony. Wartość odżywcza różni się także minimalnie w zależności od części warzywa. Dużo białka i cukrów redukujących znajdziemy w główce i miękkiej łodydze szparaga, natomiast najwięcej błonnika będzie zawierała zdrewniała łodyga. Ponadto w szparagach znajdziemy między innymi wapń, potas, magnez, selen, kwas foliowy, witaminę K, polifenole, saponiny i antocyjany.
Właściwości prozdrowotne
Substancje zawarte w szparagach wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości kwasu foliowego. Wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, regulują krzepliwość krwi i wspierają mineralizację kości dzięki witaminie K. Dzięki błonnikowi regulują rytm wypróżnień i wspomagają trawienie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, usuwają nadmiar cholesterolu, odżywiają komórki nabłonka jelit i pomagają chronić przed nowotworami jelita grubego. Zawarte w szparagach polifenole, antocyjany i saponiny to przeciwutleniacze, które pełnią w naszym organizmie funkcje ochronne i działają przeciwzapalnie.
Skutki uboczne jedzenia szparagów
Do nietypowych skutków ubocznych, które możemy zaobserwować po zjedzeniu szparagów należy intensywny zapach moczu. Zmienia się on znacząco chociaż nie u każdego i nie w takim samym stopniu. Wiele osób twierdzi, ze przypomina on nieprzyjemny zapach siarki. Czy należy się tym martwić?
Mocz pachnie dziwnie po zjedzeniu szparagów w związku z procesami metabolicznymi. W szparagach w dużym stężeniu występują aminokwasy, które niewykorzystane trafiają do układu wydalniczego, a wcześniej przekształcane są w lotne związki siarki. Najsilniejszy zapach wśród nich ma metanotiol.
Związki odpowiedzialne za zmieniony zapach moczu pojawiają się u każdego po zjedzeniu szparagów. Nie każdy jednak wyczuje wspominaną zmianę ze względu na słaby zmysł węchu.
Czy zmiana zapachu moczu jest niebezpieczna?
Zapach moczu zmienia się po spożyciu szparagów, ale także innych warzyw bogatych w związki siarkowe. Jest to naturalne zjawisko związane z metabolizmem i prawidłowym działaniem naszego organizmu. To, że nie każdy z nas odczuwa zmianę, o której mowa może być związane z niezbyt wrażliwym zmysłem węchu, nie jest jednak powodem do niepokoju.
Kiedy zmiana zapachu moczu powinna nas niepokoić?
Zmiana zabarwienia czy zapachu moczu po spożyciu pewnych produktów szybko mija. Jeśli natomiast trwa przez dłuższy czas to znaczy, że nie jest spowodowana dietą i warto wybrać się do lekarza. Wyjątkiem jest przyjmowanie na stałe leków, które mogą zmieniać zapach moczu np. witamin z grupy B.
Ciekawostka
Zmiany w zapachu moczu możemy wyczuć także po spożyciu cebuli, czosnku, kawy czy curry.