Producenci żywności będą mogli zmienić skład bez informacji na opakowaniu?

Patrycja
Newsy
30.05.2022 11:32
Producenci żywności będą mogli zmienić skład bez informacji na opakowaniu?

Wojna w Ukrainie i wynikające z niej braki pewnych surowców, rosnące ceny paliw, prądu i gazu, są wielkim wyzwaniem dla producentów żywności. Muszą szybko reagować na zmiany na rynku, a przez to czasem zmieniać receptury swoich produktów, w celu zachowania ciągłości produkcji. Dlatego warunkowo będą mogli zmienić skład wyrobu, bez informacji na opakowaniu.

Zdjęcie Producenci żywności będą mogli zmienić skład bez informacji na opakowaniu? #1

Producenci żywności mają spory problem

Z powodu wojny w Ukrainie, na rynku brakuje pewnych produktów. Jednym z nich jest np. olej słonecznikowy, którego Ukraina była głównym dostawcą na europejski rynek. Z tego powodu producenci żywności muszę szybko reagować i zmieniać receptury, w celu zachowania ciągłości produkcji.  Z tego powodu może brakować pełnej zgodności oznakowania niektórych środków spożywczych ze wszystkimi wymaganiami określonymi w przepisach z zakresu znakowania.

Braki produktów i zaburzone łańcuchy dostaw

To nie wszystko! W wyniku zaburzonych łańcuchów dostaw, firmy spożywcze mają problemy z dostawą opakowań. W związku z długim czasem oczekiwania na nowe dostawy, szybkie zmiany składu nie są możliwe. Producenci mogą nie mieć technicznych możliwości zmiany istniejących opakowań, w celu zaktualizowania składu produktu.

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, wyjaśnia, że to ogromny problem:

„Bo oprócz tego, że występują braki w dostawach surowców, to również wydłużył się czas oczekiwania na opakowania. Kiedyś czekało się na nową partię opakowań miesiąc, teraz potrafi to być trzy, cztery, a nawet więcej miesięcy. W związku z tym szybkie zmiany składu byłyby niemożliwe. Albo producent musiałby przestać produkować i nie dostarczać, albo naraziłby się na poważne konsekwencje”.

Firmy spożywcze będą mogły zmienić skład produktu bez podawania informacji na opakowaniu

W związku z tym Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną ustaliły, że producenci żywności warunkowo będą mogli zmienić skład, bez podawania informacji na opakowaniu.

Jak mówi Gantner: „Oznacza to, że jeśli producent jest w stanie udowodnić, że faktycznie nie miał dostępu do danego składnika i musiał go czymś zastąpić, z powodu chociażby przerwania łańcucha dostaw, to może użyć tego składnika bez konieczności zmiany informacji o składzie na opakowaniu danego produktu.”

Informacje o zmianach będą dostępne dla konsumentów

Gantner mówi, że informacja o zmianie składu produktu będzie dostępna dla konsumentów:

 „Wszelkie decyzje dotyczące elastycznego podejścia w zaistniałej sytuacji powinny być podejmowane indywidualnie dla każdego przypadku z zapewnieniem, że jest to tymczasowe, uzasadnione i proporcjonalne oraz pod warunkiem, że bezpieczeństwo żywności nie zostanie naruszone. W szczególności informacje o alergenach muszą być zawsze dostępne dla konsumenta na opakowaniu żywności.”