Pospiech i życie w ciągłym biegu, a niekiedy brak czasu na zjedzenie obiadu sprawiają, że pozostawiamy resztki niedojedzonego jedzenia na talerzu na później do ponownego odgrzania. Podobna sytuacja ma miejsce np. w pracy, gdy regularnie w czasie przerwy podgrzewamy sobie wcześniej przygotowany w domu posiłek, aby nie żywic się wyłącznie kanapkami.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że podgrzewanie niektórych potraw zdecydowanie nie służy naszemu zdrowiu i dodatkowo powoduje utratę cennych wartości.
Jakich produktów nie należy podgrzewać?
Warzywa takie jak rzodkiewka, rzepa, burak, sałata czy seler zdecydowanie nie nadają się do powtórnej obróbki. Ponowna obróbka cieplna może niszczyć ich walory smakowe i wartości odżywcze. W niektórych przypadkach jedzenie po ponownym podgrzaniu zaczyna być szkodliwe, a z podgrzanych warzyw wydzielają się szkodliwe substancje toksyczne, takie jak azotany. W szczególności uważajmy na seler w zupie, który po podgrzaniu staje się szkodliwy.
Co z ziemniakami?
Ziemniaki to raczej nieodzowny składnik naszego obiadu. Pyszne na ciepło i bogate w witaminy królują na naszych stołach. Czy można odgrzewać ziemniaki bez obaw?
Ugotowane ziemniaki mogą być przechowywane w warunkach chłodniczych przez wiele dni, ale niestety nie powinno się ich podgrzewać. Podczas podgrzewania, smak ziemniaków ulega zmianie na gorszy, zostają utracone cenne składniki odżywcze i mogą wydzielać się substancje szkodliwe dla organizmu. Jeśli nie chcemy ich wyrzucać, to można je dodać do sałatki warzywnej.
Grzyby i podgrzewanie
Z grzybami należy bardzo uważać nie tylko podczas ich zbierania, ale także podczas powtórnego odgrzewania. O ile świeżo przygotowane grzyby są przepyszne, to proces ich podgrzewania sprawia, że stają się one potrawą ciężkostrawną i osoby spożywające je w takiej formie powinny się liczyć z nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.
Zielony szpinak
Szpinak to wartościowe warzywo, stanowiące składnik zup, dań gotowanych czy sałatek, niestety niezbyt lubiany przez dzieci. Niektórzy jednak wręcz przepadają za smakiem szpinaku. Powinni jednak wiedzieć, że nie należy szpinaku podgrzewać z uwagi na to, że ma on w sobie dużo azotanów, które podczas wysokiej temperatury przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Najzdrowszy szpinak to taki, który jest spożywany w świeżej formie.
Kurczak
Kurczak należy do potraw, które są podgrzewane najczęściej. Jest to błąd, ponieważ w procesie ponownej obróbki chemicznej zmienia się struktura białka, co prowadzi do problemów trawiennych. Dlatego już lepiej spożyć go na zimno lub ewentualnie podgrzewać delikatnie przez dłuższy czas do uzyskania ciepła.
Podgrzewanie jajek
Odgrzewanie jaj nie jest najlepszym pomysłem. W wyniku powtórnej obróbki jajka tracą znacznie na smaku i aromacie. Wysoka temperatura podczas podgrzewania jaj może przyczynić się do wzrostu toksyczności oraz problemów żołądkowych. Podgrzane jaja stają się po prostu ciężkostrawne.
Co można bezpiecznie podgrzewać?
Poniżej znajduje się kilka porad jak bezpiecznie podgrzać inne, zimne potrawy, bez uszczerbku dla zdrowia i utraty właściwości odżywczych podgrzewanego pokarmu.
Przede wszystkim należy zadbać o to, aby podgrzewanie było procesem możliwie jak najkrótszym, wynoszącym około 65 stopni Celsjusza. Podgrzewana żywność powinna być podgrzana w jednorazowej porcji do zjedzenia. Produkty surowe nie powinny być odgrzewane z produktami już raz ugotowanymi, ponieważ w trakcie zmieszania potraw może dojść do ich zakażenia. W celu zachowania świeżości produktu oraz jego właściwości odżywczych najlepiej zamrozić potrawę.