Tuńczyk jest bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy A, B, D, białko, fosfor, wapń, żelazo i potas.
Zdecydowanie warto go spożywać, ale niestety kupując tuńczyka w puszce sytuacja wygląda nieco inaczej.
Często jest tak, że do puszek trafiają ryby które w innej formie by się nie sprzedały.
Ich pochodzenie często pozostawia wiele do życzenia - pochodzą z zanieczyszczonych wód.
Jedząc tuńczyka z zanieczyszczonych akwenów zjadamy również szkodliwe dla naszego zdrowia pierwiastki takie jak np. rtęć, a także inne szkodliwe substancje jak dioksyny który mogą przyczynić się do powstawania nowotworów.
Ryba z puszki ma bardzo długi termin przydatności więc znajdziemy w nim konserwanty.
Najczęściej jest to sól ponieważ jest najtańsza, dlatego też nie zaleca się spożywania tych ryb osobom z nadciśnieniem i chorobami serca.
Decydując się na tuńczyka w puszcze raczej wybierz tego w kawałkach, a nie rozdrobnionego, a także lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju.
Jeżeli macie możliwości to o wiele lepiej jest kupić świeżego tuńczyka z certyfikatem MSC.