Cierpisz na migrenę? Te produkty mogą wywołać atak migreny!

Patrycja
Zdrowie
15.03.2022 17:04
Cierpisz na migrenę? Te produkty mogą wywołać atak migreny!

Migrena to przewlekła choroba, która charakteryzuje się występowaniem silnego, napadowego bólu głowy. Osoby, które na nią cierpią, powinny przyjrzeć się swojej codziennej diecie. Okazuje się bowiem, że pewne produkty mogą wywołać ataki migreny. Sprawdź, które z nich należy wyeliminować z jadłospisu!

Czym jest migrena?

Migrena to przewlekła choroba, która charakteryzuje się ostrym i długotrwałym bólem głowy. Często towarzyszą jej także inne objawy, takie jak mdłości, czy światłowstręt. Jest bardzo uciążliwa i uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią ponad 8 milionów osób.

Co wywołuje migrenę?

Ataki migreny mogą nastąpić w najmniej oczekiwanym momencie i zostać wywoływane przez wiele różnych czynników. Mogą być spowodowane przez gwałtowne zmiany ciśnienia, atmosfery, klimatu, nadmiar bodźców, a także przemęczenie, stres, czy dużą emocjonalność. To nie wszystko! Także to, co jemy i pijemy może przyczyniać się do występowania ataków.

Te produkty mogą wywołać atak migreny!

Ból migrenowy może uaktywnić się podczas spożywania pewnych produktów. Z tego powodu warto wyłączyć z diety produkty określane, jako czynniki prowokujące. Należą do nich:

  • alkohol, a przede wszystkim czerwone wino, sherry, porto
  • kakao,
  • ciemna czekolada,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • napoje energetyczne,
  • sery zawierające tyraminy: sery pleśniowe, feta, lazur, parmezan,
  • wątróbka,
  • dojrzałe awokado,
  • dojrzałe banany,
  • cytrusy,
  • suszone owoce, zawierające konserwanty siarczynowe,
  • bakłażan,
  • pomidory,
  • cukier,
  • sztuczne słodziki, szczególnie aspartam
  • kiszonki, kimchi
  • sos sojowy
  • glutaminian sodu i produkty go zawierające: kostki, rosołowe, gotowe sosy, kremy, zupy i produkty instant, słone przekąski,
  • produkty zawierające azotany i azotyny: przetworzone mięso, wyroby wędliniarskie, np. kiełbasy, parówki, szynki, salami,
  • produkty fermentowane: jogurt, kefir, tempeh, kombucha
  • mrożone jedzenie: lody

Dieta przy migrenie

W zmniejszeniu częstotliwości napadów migrenowych może pomóc dieta eliminacyjna. Najlepiej sprawdzi się jadłospis, który zawiera dużo węglowodanów, natomiast mało białka i tłuszczów.

W zapobieganiu ataków pomoże zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w świeże owoce i warzywa, ryby, mięso drobiowe, ziarna, pozbawiona czynników prowokujących. Dużą rolę odgrywa też odpowiednie nawadnianie. To pomoże uniknąć bólów lub zmniejszy ich częstotliwość i natężenie.

 

 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną