Jeżeli często nawiedzają Cię migrenowe bóle głowy to doskonale wiesz, że nie łatwo sobie z nimi poradzić.
Migrena objawia się silnym, pulsującym i często powtarzającym się bólem głowy.
Niestety, taki ból może trwać nawet 3 dni, a jego nasilenie i częstotliwość może być różna.
Bóle często nasilają się pod wpływem wysiłku czy silnych emocji.
Podczas migreny często występuje zbyt duża czułość na dźwięki, zapachy, a także światłowstręt.
Dodatkowo mogą pojawić się nudności oraz wymioty.
Niektóre osoby doświadczają nawet zaburzeń wzroku – widzą mroczki, a także mają ubytki w polu widzenia.
Powody występowania migreny nie są do końca znane lecz przyjmuje się, ze jest to nieprawidłowe funkcjonowanie receptorów kanałów jonowych kory mózgowej czyli neuronów, które regulują przepływ mózgowy oraz płytek krwi bądź makrofagów. Te z kolei chemicznie stymulują okołonaczyniowe wewnątrzcząsteczkowe włókna nerwowe.
Migrenę najlepiej złagodzić gdy tylko czujemy, że ból nadchodzi.
Warto wtedy szybko przygotować napój, który uśmierzy ból.
Może Tobie ten napój akurat nie pomoże, ale warto spróbować.
U każdego migrena może być mniej lub bardziej „intensywna”.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- woda – 1 szklanka,
- sok z połówki cytryny,
- sól himalajska – 2 łyżeczki.
Do ciepłej wody należy dodać sól i rozpuścić ją.
Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową, należy dodać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec należy wypić cały napój.
Jeżeli masz często ataki migreny to koniecznie wprowadź zmiany do swojej diety.
Istnieją produkty, które pomogą Ci złagodzić objawy migreny.
TŁUSTE RYBY – jedzenie tłustych ryb jest bardzo ważne w tym przypadku. Zawierają one duże ilości kwasów omega-3. Badania wykazały, że u osób, które regularnie przyjmowały kwasy tłuszczowe omega-3, bo kilku tygodniach zmniejszyła się częstotliwość ataków migreny.
Do tłusty ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 możemy zaliczyć pstrągi, łososie, makrele czy halibuty.
ORZECHY, NASIONA – warto także regularnie spożywać w formie przekąsek orzechy i nasiona.
Zawierają one duże dawki magnezu, a to właśnie często przez niedobór tego pierwiastka pojawiają się bóle głowy.
JAJKA – jedzenie jajek potrafi zapobiegać bólom głowy. Wszystko dzięki ryboflawinie, czyli witaminie B2, która znajduje się w jajkach.
Odgrywa ona ważną rolę jeżeli chodzi o zapobieganie bólu głowy.
Jajka są także dobrym źródłem witaminy D i B12, a niedobór tych witamin również może sprawić, że taki migreny będą częstsze.
KOFEINA – ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Jeżeli czujesz, że zaczyna Cię boleć głowa to wypiją małą czarną kawę z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny.
Zauważ, że w wielu preparatach przeciwbólowych dostępnych na rynku zawiera kofeinę.
To środek który zwalcza ból.
Jeżeli jednak nie pijesz kawy to możesz wypić inny napój, który zawiera kofeinę.
Napij się yerba mate lub po prostu zwykłej herbaty.
INNE SPOSOBY
OLEJEK LAWENDOWY – możesz także spróbować inhalacji na bazie olejku lawendowego.
To pomoże Ci rozluźnić się i w rezultacie łatwiej zaśniesz.
Na litr wrzątku dodaj kilka kropli olejku lawendowego.
Ostrożnie nachyl się nad naczyniem i zacznij wdychać unoszącą się parę.
KĄPIEL – gorąca kąpiel również może przynieść Ci ulgę.
Warto ten sposób połączyć ze wspomnianą wcześniej filiżanką kawy.
Chwila relaksu w wannie z ulubioną kawą powinna Ci trochę pomóc.
NAPAR Z IMBIRU – wystarczy wrzucić do garnuszka kilka plasterków imbiru, zalać go wodą i zagotować.
Pij taki napój jak tylko poczujesz, że zaczyna Cię boleć głowa.
Imbir jest świetnym środkiem na stany zapalne.
TEGO NALEŻY UNIKAĆ
Pamiętaj także, że istnieją produkty, które mogą sprzyjać częstym atakom migreny.
Jeżeli często je spożywasz to spróbuj je ograniczyć i obserwuj rezultaty.
ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA – pełno chemicznych dodatków jak np. glutaminian sodu na pewno nie pomogą Ci na bóle głowy, a wręcz przeciwnie.
TŁUSTE PRODUKTY – jedzenie ciężkostrawnych, tłustych produktów może potęgować migrenowe bóle głowy.
Pamiętaj, że zbyt wysoki poziom stężenia tłuszczów we krwi zwiększa podatność płytek krwi na zlepianie się. Tłuszcze mają także wpływ na stężenie prostaglandyn, czyli substancji, które wywołują stany zapalne.
ALKOHOL – związki fenolowe, a także odwodnienie po spożyciu alkoholu sprzyjają atakom migreny. Jeżeli często boli Cię głowa to alkohol z pewnością Ci nie pomoże.
SŁODZIKI – aspartam, czyli najbardziej popularny sztuczny słodzik jest bardzo szkodliwy. Może przyczyniać się do częstszych ataków migreny. Pamiętaj, że jeżeli musisz już słodzić to masz do wybory wiele zdrowych alternatyw jak np. erytrytol czy stewia.
WĘDLINY – to ostatnia pozycja na naszej liści, której przydałoby się unikać ze względu na zawartość azotanów.
Jedzenie wędlin może spowodować uwalnianie się tlenku azotu we krwi, a to sprzyja rozszerzaniu się naczyń krwionośnych mózgu.