Galaretka z borówką amerykańską i jogurtem

przepis
Galaretka z borówką amerykańską i jogurtem
11Sie
Przepis

Składniki:

galaretka ( u mnie owoce leśne)

ok. 500 ml jogurtu naturalnego

3 łyżeczki żelatyny

3-4 łyżeczki stewii

owoce

Galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Musimy ją przestudzić - musi być letnia. Do pucharków wrzucamy trochę owoców. Zalewamy galaretką. Teraz musimy przygotować sobie coś, do czego będziemy mogli włożyć pucharki i je oprzeć. Ja pucharki włożyłam do wyższego pudełka, które wstawiłam (pochylone) do blaszki i potem do lodówki na jakieś 30-40 minut. W międzyczasie przygotowałam jogurt. Żelatynę namoczyłam w 4 łyżkach wody, gdy napęczniała dodałam troszkę gorącej wody, żeby się nam ładnie rozpuściła. Można też szklankę włożyć do rondelka z ciepłą wodą. Jogurt osłodziłam stewią. Do szklanki z rozpuszczoną żelatyną dodać 1 łyżkę jogurtu, wymieszać i przelać do reszty jogurtu. Ja do jogurtu wrzuciłam jeszcze borówki. Tak przygotowany jogurt przelewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy na 30-40 minut do lodówki. :)

następna inspiracja
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja