Zupa gulaszowa na pieczonej papryce

Krzysztof
Zupy
09.10.2014 7:41
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce

Przepis

Składniki:

700 g mięsa wołowego

2 cebule

pęczek szczypiorku

2 duże papryki

300 g pieczarek

3 ząbki czosnku

2 marchewki

2 ziemniaki

2 puszki pomidorów bez skórki

3 liście laurowe

1 łyżeczka papryki słodkiej

0,5 łyżeczki chilli

1 łyżka majeranku'

6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka smalcu

3 l wody

1 łyżka mąki pszennej

ser do posypania

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy z pieczywem.