Przepis
Składniki:
700 g mięsa wołowego
2 cebule
pęczek szczypiorku
2 duże papryki
300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 ziemniaki
2 puszki pomidorów bez skórki
3 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki chilli
1 łyżka majeranku'
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka smalcu
3 l wody
1 łyżka mąki pszennej
ser do posypania
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy z pieczywem.