Składniki: biszkopt 4 jaja 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej bita śmietana 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru masa jabłkowa 2 kg kwaśnych jabłek cukier (do smaku) 1 op. galaretki cytrynowej Wykonanie: Na biszkopt wyłożyć wystudzoną masę z jabłek i równomiernie rozprowadzić. Bita śmietana W głębokim naczyniu umieścić dobrze schłodzony serek, śmietankę oraz cukier puder. Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Szarlotka z bitą śmietaną i wiórkami czekolady na lekkim biszkopcie. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji bitej śmietany.