Składniki: (na formę 21 x 21 cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24 x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2) Ciasto makowe: 4 jajka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (8 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie) Krem kajmakowy: 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia) 100 g śmietanki 30 % lub 36% ponadto: ok. 200 konfitury z wiśni poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Pyszny torcik w świątecznym odcieniu. Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty przełożone konfiturą wiśniową i słodkim, kajmakowym kremem. Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin. , bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki. Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca, a moja córka delikatne tiramisu. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Sposób wykonania: Biszkopt makowy Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia.