Przepis
placki z serkiem wiejskim i bananem
To moje ulubione śniadanko ;) Placki są delikatne i mięciutkie, dzięki serkowi wiejskiemu. Są słodziutkie od banana, nie potrzeba im dodatkowych słodzików! Bez tłuszczu, pełnoziarniste albo nie- to zależy od was. Pełne zdrowia, idealne... ;)
Składniki (dla jednej osoby- 5 okrągłych placuszków):
1 jajko
100 g serka wiejskiego
1 banan
2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej (lub innej, ja używam Lubella 3 zboża)
1 łyżka otrębów (można pominąć)
1 łyżka siemienia lnianego (można pominąć)
Do miseczki dodać jajko i serek wiejski, rozbełtać widelcem, by kuleczki się nieco rozpadły.
Pokroić banana w małą kosteczkę, dodać do miski.
Dosypać mąkę, otręby i siemię lniane i dokładnie wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni teflonowej. Nie zależy przekręcać ich przedwcześnie, by się nie rozpadły.
Można polać np. jogurtem naturalnym, posypać czekoladą.
SMACZNEGO!