Jeśli lubicie kremowe ciasta, koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków 🙂 Składniki: (na formę 22 x 32 cm) ciasto makowe: 4 jajka 170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie) 3/4 szklanki drobnego cukru cukier wanilinowy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone 200 g kremu typu Nutella poncz: 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody ponadto: 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g) 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: Masa czekoladowa: Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy). Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Ciasto makowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z Nutellą. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki. Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. To ciasto pachnie świętami – tak pomyślałam, gdy spróbowałam pierwszy kawałek. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.