Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku wypada on 24 lutego. Z tej okazji wielu z nas pokusi się o kupienie pączków w ulubionej piekarni. Inni postawią na przygotowanie ich w domu. Co jednak w przypadku, gdy jesteśmy na diecie lub zwyczajnie nie mamy ochoty na kaloryczne, dość tłuste pączki? Z pomocą może przyjść nam świetny przepis na pączki Anny Lewandowskiej.
Osobom, które z jakichkolwiek względów nie chcą lub nie mogą sięgnąć po tradycyjne pączki, polecamy przepis na ich zdrowszą, ale równie pyszną alternatywę! W przepisie Anny Lewandowskiej nie znajdziecie tony cukru ani tłuszczu, ponieważ tę wersję pączków należy upiec, a nie usmażyć na głębokim oleju.
Jeśli więc macie ochotę na zdrową, ale smaczną przekąskę i chcecie zaskoczyć bliskich - warto wypróbować sprawdzony przepis na zdrowe pączki od Anny Lewandowskiej.
Składniki na pączki:
- 80 ml oleju kokosowego
- 70 ml miodu
- 4 jaja
- 100 g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na dodatki:
- gorzka czekolada (70% kakao)
- mus kokosowy
- dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, Burak Lio Shake, płatki migdałowe)
Przygotowanie:
-Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw funkcję “góra dół”.
-W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową i sodę oczyszczoną.
-Olej kokosowy rozpuść i po ostudzeniu umieść go razem z miodem w malakserze.
-Miksuj oba składniki aż do uzyskania puszystej masy.
-Nie przerywając miksowania dodawaj powoli po jednym jajku.
-Następnie dodawaj stopniowo suche składniki i dalej miksuj.
-Przygotowaną masę przełóż do foremek na pączki lub oponki i piecz przez około 12-15 minut.
-Po upieczeniu i wystudzeniu pączków polej pączki polewą wedle własnego uznania. Na koniec udekoruj ulubionymi dodatkami i gotowe!