4 PRZEPISY NA PYSZNE SMAKOŁYKI, IDEALNE NA TŁUSTY CZWARTEK.
1. Pączki z jabłek - HIT na tłusty czwartek
Składniki:
- 8 jabłek
- sok z cytryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- marmolada
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
#Jabłka obieramy ze skórki, następnie skrapiamy cytryną.
#Wydrążamy środki (nie na wylot, jedynie od strony szypułki).
#Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę zaś żółtka miksujemy z cukrem oraz szklanką mąki (mąkę dodajemy stopniowo, jak już żółtka połączą się z cukrem).
#Białka oraz naszą masę łączymy ze sobą. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
#Nadziane marmoladą jabłka, maczamy w cieście następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej.
#Jabłka smażymy przez kilka minut do zezłocenia się ciasta. Gotowe pączki już lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.
2. Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 80 gram cukru
- 14 gram suchych drożdży
- 16 gram cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 mililitrów mleka
- 80 gram roztopionego masła
- 3 jajka
- marmolada
Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
#Mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy oraz szczyptę soli wsypujemy do wysokiego naczynia i mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.
#Dodajemy mleko oraz roztopione masło, jajka i wyrabiamy, aż powstanie jednolitego ciasta.
#Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło. Po upływie godziny wykładamy ciasto na stolnice, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
#Następnie każdy pojedynczy krążek z ciasta kładziemy na dłoni i nadziewamy łyżeczką marmolady. Każdy krążek z ciasta dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę.
#Pączki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy mlekiem. Nasze pączki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
#Po wystudzeniu pączki możemy dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny.
3. Faworki klasyczne
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej ( najlepiej typ 650)
- 2 łyżki cukru pudru
- sól szczypta
- 8 żółtek
- 1 łyżka spirytusu
- 3/4 - 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą. Do wymieszanej mąki dodajemy żółtka oraz stopniowo śmietanę.
Całość mieszamy i ugniatamy do wyrobienia ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy.
Przy pomocy noża wycinamy podłużne paski z nacięciem na środku.
Nasze faworki możemy zwijać bądź przekładać ciasto przez otwór. Faworki wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni tłuszczu. Do szerokiego garnka, w którym smażymy faworki wrzucamy maksymalnie 3-4 sztuki. Faworki smażymy po około 20 sekund na każdą stronę.
Faworki wyławiamy przy pomocy drewnianych patyczków następnie przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. Już schłodzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Jak smażyć faworki:
- do ciasta dodajemy jedynie żółtka,
- ciasto wałkujemy najcieniej jak się da,
- dodatek spirytusu do ciasta zapobiegnie w pewnym stopniu wchłonięciu tłuszczu podczas smażenia,
- faworki smażymy na oleju rzepakowym lub smalcu,
- tłuszcz, w którym smażymy musi być nagrzany do 180 stopni Celsjusza, aby sprawdzić temperaturę tłuszczu.
- jeśli nie mamy termometru cukierniczego (a pewnie mało, kto z nas go ma), aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia,
- zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).
4. Churros z sosem czekoladowym
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 190 g mąki pszennej
- 200 gram czekolady
- cukier puder
Przygotowanie:
#Do garnka dodajemy mleko, masło, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz mąkę.
#Całość podgrzewamy oraz mieszamy do połączenia się składników. Po wymieszaniu powinniśmy otrzymać gładką oraz sprężystą masę.
#Naszą masę przekładamy do miski i ostawiamy do ostudzenia. Jak już nasza masa ostygnie dodajemy do niej jajka i dokładnie miksujemy.
#Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do nagrzanego do 180 stopni oleju wyciskamy bezpośrednio do tłuszczu kawałki ciasta, które odcinamy przy pomocy noża.
#Nasze churros smażymy na złoty kolor ( około 2 minut na każdą ze stron), następnie wyławiamy z tłuszczu oraz przekłądamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
Porada:
- tłuszcz nagrzewamy do 180 stopni – aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia.
- sos czekoladowy – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej