4 przepisy na pyszne smakołyki na TŁUSTY CZWARTEK (INSTRUKCJA WIDEO) !

Agnieszka
Kulinaria
21.02.2017 17:45
4 przepisy na pyszne smakołyki na TŁUSTY CZWARTEK (INSTRUKCJA WIDEO) !

4 PRZEPISY NA PYSZNE SMAKOŁYKI, IDEALNE NA TŁUSTY CZWARTEK.

1. Pączki z jabłek - HIT na tłusty czwartek

Składniki:

  • 8 jabłek
  • sok z cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • marmolada
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie:

#Jabłka obieramy ze skórki, następnie skrapiamy cytryną.

#Wydrążamy środki (nie na wylot, jedynie od strony szypułki).

#Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę zaś żółtka miksujemy z cukrem oraz szklanką mąki (mąkę dodajemy stopniowo, jak już żółtka połączą się z cukrem).

#Białka oraz naszą masę łączymy ze sobą. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

#Nadziane marmoladą jabłka, maczamy w cieście następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej.

#Jabłka smażymy przez kilka minut do zezłocenia się ciasta. Gotowe pączki już lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.

2. Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki
  • 80 gram cukru
  • 14 gram suchych drożdży
  • 16 gram cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 mililitrów mleka
  • 80 gram roztopionego masła
  • 3 jajka
  • marmolada

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

#Mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy oraz szczyptę soli wsypujemy do wysokiego naczynia i mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.

#Dodajemy mleko oraz roztopione masło, jajka i wyrabiamy, aż powstanie jednolitego ciasta.

#Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło. Po upływie godziny wykładamy ciasto na stolnice, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.

#Następnie każdy pojedynczy krążek z ciasta kładziemy na dłoni i nadziewamy łyżeczką marmolady. Każdy krążek z ciasta dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę.

#Pączki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy mlekiem. Nasze pączki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

#Po wystudzeniu pączki możemy dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny.

3. Faworki klasyczne

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej ( najlepiej typ 650)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól szczypta
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 - 1 szklanka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą. Do wymieszanej mąki dodajemy żółtka oraz stopniowo śmietanę.

Całość mieszamy i ugniatamy do wyrobienia ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy.

Przy pomocy noża wycinamy podłużne paski z nacięciem na środku.

Nasze faworki możemy zwijać bądź przekładać ciasto przez otwór. Faworki wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni tłuszczu. Do szerokiego garnka, w którym smażymy faworki wrzucamy maksymalnie 3-4 sztuki. Faworki smażymy po około 20 sekund na każdą stronę.

Faworki wyławiamy przy pomocy drewnianych patyczków następnie przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. Już schłodzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Jak smażyć faworki:

  • do ciasta dodajemy jedynie żółtka,
  • ciasto wałkujemy najcieniej jak się da,
  • dodatek spirytusu do ciasta zapobiegnie w pewnym stopniu wchłonięciu tłuszczu podczas smażenia,
  • faworki smażymy na oleju rzepakowym lub smalcu,
  • tłuszcz, w którym smażymy musi być nagrzany do 180 stopni Celsjusza, aby sprawdzić temperaturę tłuszczu.
  • jeśli nie mamy termometru cukierniczego (a pewnie mało, kto z nas go ma), aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia,
  • zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

4. Churros z sosem czekoladowym

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 gram czekolady
  • cukier puder

Przygotowanie:

#Do garnka dodajemy mleko, masło, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz mąkę.

#Całość podgrzewamy oraz mieszamy do połączenia się składników. Po wymieszaniu powinniśmy otrzymać gładką oraz sprężystą masę.

#Naszą masę przekładamy do miski i ostawiamy do ostudzenia. Jak już nasza masa ostygnie dodajemy do niej jajka i dokładnie miksujemy.

#Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do nagrzanego do 180 stopni oleju wyciskamy bezpośrednio do tłuszczu kawałki ciasta, które odcinamy przy pomocy noża.

#Nasze churros smażymy na złoty kolor ( około 2 minut na każdą ze stron), następnie wyławiamy z tłuszczu oraz przekłądamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.

Porada:

- tłuszcz nagrzewamy do 180 stopni – aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia.

- sos czekoladowy – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej