Ogórkowa na wędzonych żeberkach

Ewelina
Zupy
11.08.2014 8:45
Ogórkowa na wędzonych żeberkach

Przepis

Składniki:

pasek żeberek wieprzowych

słoik ogórków kiszonych

5 ziemniaków

2 marchewki

2 małe pietruszki

kawałek selera

liść laurowy

ziele angielskie

2 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz

2 łyżki sklarowanego masła

Wykonanie:

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.