Ogórkowa po staropolsku (z mięsem)

Sandra
Zupy
18.11.2014 13:03
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem)

Przepis

Składniki na duży garnek:

2 ćwiartki kurczaka lub indyka

Woreczek kiszonych ogórków

Ok 6 średnich ziemniaków

2 marchewki

Pół dużego selera

2 pietruszki

Przecier lub kwas z ogórków kiszonych

pęczek koperku

jarzynka na oko do smaku :D

6x pieprz w ziarnkach

3x liść laurowy (większe)

3 ziele angielskie

1,5 kostki rosołowe

Przepis:

Czyścimy mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna (a dla mnie na tym etapie zawsze jest mało ^^) , dodajemy kwasu ogórkowego, który pozostał w woreczku lub przecier. Ja do zup nie dodaję śmietany, bo nie lubię, ale jak kto woli. Można ewentualnie pokusić się o dorzucenie połowy kostki rosołowej, jeżeli smak nie jest wystarczający. Wrzucamy koperek i zostawiamy trochę do dekoracji zupy wlanej do miseczki.

Smacznego!

P.S.WeAreCrazy

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną