Przepis
Składniki na duży garnek:
2 ćwiartki kurczaka lub indyka
Woreczek kiszonych ogórków
Ok 6 średnich ziemniaków
2 marchewki
Pół dużego selera
2 pietruszki
Przecier lub kwas z ogórków kiszonych
pęczek koperku
jarzynka na oko do smaku :D
6x pieprz w ziarnkach
3x liść laurowy (większe)
3 ziele angielskie
1,5 kostki rosołowe
Przepis:
Czyścimy mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna (a dla mnie na tym etapie zawsze jest mało ^^) , dodajemy kwasu ogórkowego, który pozostał w woreczku lub przecier. Ja do zup nie dodaję śmietany, bo nie lubię, ale jak kto woli. Można ewentualnie pokusić się o dorzucenie połowy kostki rosołowej, jeżeli smak nie jest wystarczający. Wrzucamy koperek i zostawiamy trochę do dekoracji zupy wlanej do miseczki.
Smacznego!
P.S.WeAreCrazy