Zupa ogórkowa

Małgorzata
Zupy
17.11.2017 15:06
Zupa ogórkowa

Składniki

Wywar

  1. 500 g żeberek wieprzowych
  2. 3 litry wody
  3. 2 marchewki
  4. 1 mała cebula
  5. 1 korzeń pietruszki
  6. 1/3 pora
  7. 1/4 selera
  8. 1 liść laurowy
  9. 2 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  1. 500 g ogórków kiszonych *
  2. 6 -7 średnich ziemniaków
  3. 60 ml śmietanki słodkiej
  4. koperek świeży
  5. pieprz czarny
  6. sól

Przepis

Wywar

  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.

Zupa

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
  2. Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.

Notes

  1. - zupę można podać ze świeżym pieczywem

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-ogorkowa/