Zamienniki mięsa coraz częściej lądują na polskich stołach!
Zamienniki mięsa
Od pewnego czasu można zauważyć trend wzrostowy dotyczący spożywania zamienników mięsa. Coraz więcej osób decyduje się na zakup zamienników mięsa, a co za tym idzie, jego spożycie maleje. Trend ten można zauważyć zarówno w sklepach, gdzie coraz więcej jest takich produktów, jak i w statystykach. Trend na spożywanie więcej produktów roślinnych niż mięsnych można zauważyć również w naszym kraju. Statystyki pokazują, że połowa Polaków je mniej mięsa niż w zeszłym roku. Według przeprowadzonych ankiet Polska jest też w czołówce krajów, gdzie ludzie chcą zmniejszyć również spożywanie nabiału.
Spożywanie produktów mięsnych
Organizacja ProVeg International zorganizowała projekt Smart Protein, w ramach którego przeanalizowała poziom spożycia mięsa w różnych krajach w Europie. Okazało się, że 40% osób, które wzięły udział w ankiecie, chcą w najbliższym czasie zmniejszyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Według analizy przeprowadzonej przez Global Comsumer Survey w Polsce mamy 7% osób, które są wegetarianami, a 1% naszej populacji uważa się, że weganów. Może i niewielkie to liczby, jednak we Włoszech czy we Francji, takich osób jest jeszcze mniej.
Wzrost sprzedaży
Dane z Panelu Gospodarstw Domowych pokazują natomiast, że w ciągu ostatnich 36 miesięcy wzrosła sprzedaż produktów, które są zamiennikami mięsa. Co więcej, sprzedaje się mniej mięsa o 7,5% oraz wędlin o 5,5%.Zmiany widać również w restauracyjnych kartach dań, gdzie według portalu Pyszne.pl sprzedaż potraw, które są wegańskie lub wegetariańskie wzrosła o niemal 50%. Szef rozwoju marki Sushi Kushi zaznaczył natomiast, że obecnie nawet co trzeci klient wybiera wegetariańskie rolki do sushi.
Asortyment sklepów
W sklepach również o wiele łatwiej jest już dostać wegańskie lub wegetariańskie produkty. Nie trzeba ich już szukać po całym sklepie, ponieważ coraz więcej półek jest nimi zapełnione, a co więcej powstają specjalne działy podyktowane roślinnym produktom i zamiennikom mięsa. W ostatnim czasie powstaje również coraz więcej sklepów, które w swoim asortymencie oferują tylko produkty dla wegan lub wegetarian.
Tańsza dieta
Według badania przeprowadzonego przez Wegetarianie i Mięsożercy Pod Lupą w większych miastach co piąta osoba przechodzi na dietę bezmięsną. Może to być spowodowane faktem, że w miastach łatwiej jest zakupić takie produkty. Badania z Oxfordu mówią, że koszt zdrowej diety jest niższy od tej mięsnej. Najbardziej „oszczędną” jest dieta wegańska, ponieważ można na niej zaoszczędzić nawet 30%, następnie wegetariańska z wynikiem 22% i fleksitariańska, w ramach której jedzenie mięsa jest ograniczone do minimum.