Domowy paprykarz

Ewelina
08.08.2014 13:35
Domowy paprykarz

Przepis

Składniki:

1 woreczek ugotowanego białego ryżu

2 wędzone makrele

1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)

1 łyżka ketchupu

1 duża cebula

2 marchewki

1 pietruszka

3 łyżki oleju

papryka ostra i słodka w proszku

pieprz, sól

cukier

Wykonanie:

Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.