Przepis
Składniki:
1 woreczek ugotowanego białego ryżu
2 wędzone makrele
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
1 łyżka ketchupu
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki oleju
papryka ostra i słodka w proszku
pieprz, sól
cukier
Wykonanie:
Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.