Przepis
Składniki na burgery: (6 sztuk)
1 szkl. suchej czarnej fasoli
1 żółta cebula
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia
1 szkl. płatków owsianych
1 świeża czerwona papryczka chilli
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
garść posiekanej świeżej kolendry
sól/sos sojowy do smaku
Fasolę namaczamy przez noc, następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażamy do zrumienienia
Płatki owsiane zalewamy ok. 1/3 szkl. wody i gotujemy do momentu aż wchłoną całą wodę i będą miękkie.
Ugotowaną i ostudzoną fasolę łączymy z podsmażonymi warzywami oraz z przyprawami. Wszystko miksujemy kilka sekund, tak aby nie była zbyt rozdrobiona
Do powstałej masy dodajemy ugotowane płatki owsiane i świeżą kolendrę, mieszamy łyżką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Ze schłodzonej masy formujemy burgery i podsmażamy na oliwie z obu stron, aż nabiorą złocistej skórki
Następnie przekładamy burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 °C
Składniki na bułeczki: (6 sztuk)
340 g mąki pszennej (użyłam typ 500)
200 ml mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
odrobina wody, sezam
Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą.
Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do drożdży i całość odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól
Do rozczynu dodajemy olej i wszystko wlewamy do miski z mąką, mieszamy całość łyżką
Ciasto przekładamy na blat i zagniatamy dłońmi przez ok. 10-15 minut, do momentu aż będzie mięciutkie
Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do miski, która nakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części, a z każdej formujemy bułeczkę
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy bułeczki.
Każdą bułeczkę delikatnie smarujemy wodą i posypujemy sezamem
Pieczemy w 200 °C do zrumienienia, ok. 15 minut
! Swoje burgery podałam ze świeżymi warzywami i sosem koperkowo-czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu