Burgery z czarnej fasoli

Ewelina
08.08.2014 14:10
Burgery z czarnej fasoli

Przepis

Składniki na burgery: (6 sztuk)

1 szkl. suchej czarnej fasoli

1 żółta cebula

1/2 czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy do smażenia

1 szkl. płatków owsianych

1 świeża czerwona papryczka chilli

2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

garść posiekanej świeżej kolendry

sól/sos sojowy do smaku

Fasolę namaczamy przez noc, następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażamy do zrumienienia

Płatki owsiane zalewamy ok. 1/3 szkl. wody i gotujemy do momentu aż wchłoną całą wodę i będą miękkie.

Ugotowaną i ostudzoną fasolę łączymy z podsmażonymi warzywami oraz z przyprawami. Wszystko miksujemy kilka sekund, tak aby nie była zbyt rozdrobiona

Do powstałej masy dodajemy ugotowane płatki owsiane i świeżą kolendrę, mieszamy łyżką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

Ze schłodzonej masy formujemy burgery i podsmażamy na oliwie z obu stron, aż nabiorą złocistej skórki

Następnie przekładamy burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 °C

Składniki na bułeczki: (6 sztuk)

340 g mąki pszennej (użyłam typ 500)

200 ml mleka sojowego niesłodzonego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju rzepakowego

10 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

odrobina wody, sezam

Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą.

Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do drożdży i całość odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól

Do rozczynu dodajemy olej i wszystko wlewamy do miski z mąką, mieszamy całość łyżką

Ciasto przekładamy na blat i zagniatamy dłońmi przez ok. 10-15 minut, do momentu aż będzie mięciutkie

Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do miski, która nakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę

Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C

Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części, a z każdej formujemy bułeczkę

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy bułeczki.

Każdą bułeczkę delikatnie smarujemy wodą i posypujemy sezamem

Pieczemy w 200 °C do zrumienienia, ok. 15 minut

! Swoje burgery podałam ze świeżymi warzywami i sosem koperkowo-czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu