Przepis
Składniki:
1 torebka (100g) kaszy gryczanej
8 oz/ 226g sera cheddar z chrzanem lub innego sera, starty na tarce
2 jajka
1/4 - 1/2 szkl bułki tartej
1 łyżeczka suchej bazyli
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
Dodatkowo:
1 jajko, rozbełtane z 1/2 łyżeczki pieprzu
bułka tarta
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
2. W dużej misce wymieszać ser, kaszę, 2 jajka, 1/4 szkl bułki tartej, pieprz, czosnek i bazylię. Jeśli mikstura nadal będzie lepka - dodać bułkę.
3. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
4. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce.
5. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z obu stron.
6. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub piecczarkowym.