Gryczane burgery

Ewelina
04.04.2014 21:07
Gryczane burgery

Przepis

Składniki:

1 torebka (100g) kaszy gryczanej

8 oz/ 226g sera cheddar z chrzanem lub innego sera, starty na tarce

2 jajka

1/4 - 1/2 szkl bułki tartej

1 łyżeczka suchej bazyli

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

Dodatkowo:

1 jajko, rozbełtane z 1/2 łyżeczki pieprzu

bułka tarta

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.

2. W dużej misce wymieszać ser, kaszę, 2 jajka, 1/4 szkl bułki tartej, pieprz, czosnek i bazylię. Jeśli mikstura nadal będzie lepka - dodać bułkę.

3. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.

4. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce.

5. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z obu stron.

6. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub piecczarkowym.