Kurkuma, czyli szafran indyjski to przyprawa często używana w kuchni indyjskiej. Znana jest także ze swoich wielu leczniczych i kosmetycznych właściwości. Znana vlogerka jadła kurkumę przez rok, chciała sprawdzić, jak to wpłynie na jej samopoczucie oraz wygląd. Poznaj efekty tej kuracji.
Kurkuma i jej cenne właściwości
Kurkuma to nie tylko znana w kuchni indyjskiej przyprawa, ale także ceniony w medycynie środek. Nie od dziś wiadomo, że kurkuma pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę i jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Swoją popularność zawdzięcza zawartości kurkuminy – silnego przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne.
Znana vlogerka jadła kurkumę przez rok!
Znana vlogerka LilyKoi Hawaii przez 12 miesięcy jadła posiłki, do których dodawała tę przyprawę. Przez rok spożywała kurkumę, ponieważ chciała sprawdzić, jak to wpłynie na jej samopoczucie oraz wygląd. Efekty tej kuracji przerosły jej najśmielsze oczekiwania!
Jakie efekty odczuła?
LilyKoi Hawaii codziennie przez rok jadła posiłki, które przyprawiała kurkumą. Zauważyła, że jej odporność wzrosła i rzadziej łapie infekcje. Zwróciła uwagę na to, że regeneracja po treningu znacznie się poprawiła, ma mniejszy problem z zakwasami i bólami stawów. Kurkuma złagodziła także uciążliwe bóle menstruacyjne. Oprócz tego jej cera wyglądała na promienną i rozjaśnioną, skończyły się jej problemy z nadprodukcją sebum i przebarwieniami.
Dowiedz się, co się stanie z Twoim ciałem, jeśli codziennie będziesz spożywać kurkumę.
Co się stanie, jeśli regularnie będziesz spożywać kurkumę?
- Kurkuma wzmacnia odporność i wspiera organizm w walce z infekcjami. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym, antybakteryjnym i antyoksydacyjnym.
- Ma silne działanie przeciwbólowe, pomaga w łagodzeniu uporczywych bólów menstruacyjnych, a także w leczeniu wielu chorób, mi.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, czy łuszczycy.
- Obniża poziom cholesterolu, co pomaga unikać chorób układu sercowo- naczyniowego. Stabilizuje poziom insuliny we krwi, co zapobiega w powstawaniu cukrzycy oraz poprawia kondycję osób chorych. Na dodatek poprawia pracę trzustki i wątroby, oczyszcza ją z toksyn.
- Udowodniono, że ta przyprawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zapobiega m. in. nowotworom jelita grubego i piersi.
- Kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego, chroni błonę śluzową układu trawiennego i jelit. Przyspiesza metabolizm i pracę układu trawiennego. Dzięki czemu wspomaga odchudzanie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Oprócz tego wspiera walkę z cellulitem i poprawią krążenie krwi oraz limfy pod skórą. Wpływa także na oczyszczanie organizmu, usuwa toksyny i może być stosowana podczas detoksu.
- Kurkumina jako silny przeciwutleniacz, spowalnia procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Przyspiesza proces gojenia się ran i łagodzi stany zapalne, wspomaga walkę z trądzikiem.
- Wspaniale działa na cerę, ma działanie rozświetlające, wyrównuje koloryt, usuwa przebarwienia i rozjaśnia plamy.
- Poza tym wzmacnia włosy, przyspiesza ich wzrost i nadaje połysk, a także wspomaga walkę z łupieżem.
Spożywaj kurkumę każdego dnia!
Napój z kurkumy
Przygotuj prosty napój z kurkumy z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Jego regularne picie, każdego dnia na czczo, przyniesie wiele korzyści dla zdrowia i urody.
Składniki:
- 1/4 – 1/2 łyżeczki kurkumy
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki miodu
- szklanka ciepłej wody