Zdrowie

Ma mnóstwo antyoksydantów, zabija cholesterol i chroni wzrok! Ten owoc to "czarny skarb"

Patrycja

Oct. 8, 2021, 8:47 a.m.

Ma mnóstwo antyoksydantów, zabija cholesterol i chroni wzrok! Ten owoc to "czarny skarb"

Dzięki dużej zawartości witaminy C,E i P oraz miedzi, świetnie wzmacnia odporność. Chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami, zwalcza wolne rodniki. Ten owoc to „czarny skarb”. Poznaj niesamowite właściwości aronii.

Zdjęcie Ma mnóstwo antyoksydantów, zabija cholesterol i chroni wzrok! Ten owoc to "czarny skarb" #1

Kilka słów o aronii

To wciąż niedoceniany przez Polaków owoc, choć jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. W naszym kraju niezbyt chętnie się po niego sięga, ze względu na cierpki smak.

Aronia to pochodzący z Ameryki Północnej krzew, który świetnie zadomowił się w naszym klimacie. To roślina o okrągłych, czarnych, zebranych w grona owocach. Owoce aronii zbiera się wczesną jesienią. Można je jeść na surowo, choć najczęściej przetwarza się je na sok, konfitury oraz nalewkę.

Polski „czarny skarb”

Owoce aronii to bogactwo witamin (A, C, B2, B6, E, P, PP) oraz składników mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, jod, mangan). Posiadają najwyższą zawartość bioflawonoidów i polifenoli- składników o działaniu antyoksydacyjnych. Zawierają flawonole, fenolokwasy i garbniki, błonnik oraz kwasy organiczne.

Aronia i jej zdrowotne właściwości

Dzięki zawartości tych cennych składników, aronia ma wiele niesamowitych zdrowotnych właściwości:

  • Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się organizmu i stymulują procesy naprawcze w komórkach.
  • Pozwala wyregulować ciśnienie krwi oraz obniża stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych.
  • Zabija cholesterol i przeciwdziała miażdżycy.
  • Oprócz tego chroni wzrok i wspiera prawidłowe widzenie, także u dzieci. Polecana do stosowania w profilaktyce chorób oczu, takich jak: zaćma, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Wspomaga odporność i wspiera organizm w walce z sezonowymi infekcjami.
  • Udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Co możesz przygotować z aronii?

Sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 cytryna
  • 1 duża garść liści wiśni lub jeżyny
  • 500 gram cukru
  • 0,5 litr wody

Przygotowanie:

Owoce umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie włóż je na 12 godzin do zamrażarki, aby zniwelować ich cierpki smak. Owoce umieść w garnku, dodaj liście wiśni lub porzeczki, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Sok odstaw do przestygnięcia, następnie przecedź przez sitko. Dodaj cukier, sok z cytryny i ponownie zagotuj. Sok przelej do butelek.

Sok z aronii jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Warto go pić w okresie jesienno-zimowym oraz czasie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę.

Zdjęcie Ma mnóstwo antyoksydantów, zabija cholesterol i chroni wzrok! Ten owoc to "czarny skarb" #2

Dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce umyj, następnie umieść w garnku i zasyp cukrem. Podgrzewaj pół godziny na małym ogniu, następie wlej pół szklanki wody i gotuj, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Przełóż go do wyparzonych słoiczków i odstaw je do góry dnem.

Nalewka z aronii

Składniki:

  • 0,5 kg owoców aronii
  • 100 liści wiśni lub aronii
  • 0,5 litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

Owoce umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie włóż je na 12 godzin do zamrażarki, aby zniwelować ich cierpki smak. Owoce aronii oraz liści wiśni przesyp do garnka, wlej szklankę wody  gotuj przez 5 minut. Następnie odstaw na noc. Przecedź sok z aronii, dodaj sok z cytryny i cukier, wlej spirytus i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni.