Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek + pomysły jak je wykorzystać w kuchni.

Katarzyna

Kulinaria

30.07.2020 18:30

Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek + pomysły jak je wykorzystać w kuchni.

Lato to najlepsza pora na świeże owoce i warzywa. Ta pora roku sprawia, że natura dzieli się z nami swoimi darami, które dostarczają nam wiele witamin i składników odżywczych. Warto również zachować ich smak na jesienne i zimowe wieczory poprzez przygotowanie z nich przetworów i soków. Jednym z owoców, które są teraz dostępne są porzeczki. Można ją spotkać w czarnej, białej i czerwonej odmianie. Mają one wiele pozytywnych właściwości, dlatego warto sięgnąć po nie latem, szczególnie kiedy można je zerwać prosto z krzaka. Sprawdźcie, jakie właściwości mają porzeczki oraz co można z nich zrobić!

Zdjęcie Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek. Dobre dla zdrowia i urody. #1

Warunki do uprawiania

Porzeczki to krzewy, które pochodzą z rodziny agrestowatych i nie wymagają szczególnego traktowania. Do rośnięcia wystarczy im wilgotna gleba i trochę słońca. Są odporne na mrozy, a zimą nie trzeba ich okrywać. W Polsce można znaleźć trzy odmiany porzeczki: białą, czarną i czerwoną. Pomimo swojego cierpkiego smaku mają swoich miłośników. Z porzeczek możemy zrobić soki, dżemy, nalewki czy konfitury.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka posiada w sobie wiele witamin A, C, K oraz B. Można w niej znaleźć również potas, sód, żelazo, wapń i magnezu. Błonnik to również jeden z jej składników, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz wspomaga przemianę materii. W czarnej porzeczce możemy znaleźć fitoncydy, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Sok z czarnej porzeczki dodawany do herbaty pomoże nam w walce z wirusami i przeziębieniem.

Czerwona i biała porzeczka 

Czerwona i biała porzeczka ma w sobie witaminy z grupy C oraz B, a także magnez, potas, oraz bor. Te odmiany porzeczki również wspomagają odporność i poprawiają układ krążenia. Porzeczki to owoce, które mogą być stosowane przez diabetyków, ponieważ hamują wchłanianie cukru do krwi. Włączenie porzeczek do diety powoduje, że ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia znacząco maleje.

Ciasta z porzeczkami

Porzeczki bardzo dobrze sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Można zrobić ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą, ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia lub ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką . Różnokolorowe porzeczki sprawią, że ciasto będzie bardziej kolorowe , przez co trudno będzie się mu oprzeć. Owoce te można dodawać jako wzbogacenie np. sernika. Porzeczki świetnie będą również wyglądały zatopione w galaretce na lekkim biszkopcie z odrobiną kremu.

Zdjęcie Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek. Dobre dla zdrowia i urody. #2Przetwory z porzeczek

Porzeczki to owoce, z których również możemy zrobić różne przetwory. Dżemy, soki czy konfitury na pewno nam posmakują w jesienne wieczory. Sok z porzeczki ma wiele składników odżywczych , a dżem uzupełni niedobory witamin w naszym organizmie. Świetnie sprawdzi się na ciepłej grzance lub świeżutkiej bułce na śniadanie.

Zdjęcie Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek. Dobre dla zdrowia i urody. #3

Desery z porzeczkami

Przepisów na desery z porzeczkami jest bardzo wiele. Możemy dodać je do podstawowej wersji muffinek czy udekorować nimi ulubione lody . Będą też świetnym dodatkiem do zwykłej galaretki czy jednym ze składników panna cotty .

Zdjęcie Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek. Dobre dla zdrowia i urody. #4

Napoje alkoholowe

Z porzeczek można też zrobić pyszne wina, nalewki lub likier. Dzięki swojemu cierpkiemu smakowi porzeczki nadadzą nalewkom niepowtarzalny smak. W połączeniu z alkoholem bardzo dobrze rozgrzewają organizm i wspomagają odporność.

Kisiel porzeczkowy

Z porzeczek możemy również zrobić domowej roboty kisiel. Wystarczy, że oczyszczone owoce włożymy na chwilę do wrzącej wody, a następnie przetrzemy je przez sitko. Powstały przecier doprawimy cukrem do smaku, a następnie jego połowę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę wlewamy do „czystego” przecieru i energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Taki kisiel porzeczkowy możemy serwować w ciepłej, jak i zimniej wersji.

Napar z liści

Pozytywne właściwości mają również liście porzeczek. Te z czarnej porzeczki mają w sobie wiele przeciwutleniaczy: flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, rutynę oraz dużo witaminy C. Liście te można również wysuszyć, a następnie zrobić z nich napar, który pomoże w walce z wirusami i bakteriami w sezonie jesienno-zimowym.

Można go również pić na co dzień, dzięki czemu wzmocni się nasza odporność. Liście z czarnej porzeczki mają również działanie wykrztuśne, przeciwkaszlowe oraz oczyszczające. Mogą być stosowane przy problemach żołądkowych, układu moczowego czy trawiennego. Liście porzeczek można również dodać do słoika z kiszonymi ogórkami, ponieważ dzięki nim nabiorą delikatnego cierpkiego posmaku.

Mrożenie porzeczek

Porzeczki możemy również mrozić przez co dłużej będziemy cieszyć się ich smakiem. Opłukane i osuszone porzeczki należy luźno rozłożyć na tacy i następnie włożyć ją do zamrażarki. Po około dwóch dniach należy je przełożyć do foliowych woreczków i szczelnie zamknąć. Owoce te powinno się mrozić najdłużej przez rok, ponieważ po tym czasie stracą swój smak i kolor.